irány a cukorgyár!

2018.10.31. 14:00

Kúpokban áll a cukorrépa, indul a gyárba

Betakarították a Somogyban termett cukorrépa több mint felét. Átlagosan 61 tonna termésátlag, a cukortartalom viszont elmaradt a várthoz képest. Kaposváron, az ország egyetlen cukorgyárában naponta 6250 tonna mennyiséget dolgoznak fel.

Góz Lilla

Sűrűn láthatjuk, ahogy halmokban áll a cukorrépa a földek szélén mostanában, amint egy nagyobb mennyiség összegyűlik már érkezik is a pótkocsis traktor és elszállítja. Csiszár Ferenc nyolcvan hektárra vetett a növényből Somogyszil környékén.

– Hetven tonna volt a hektáronként a termésünk. Nyáron a sok eső és a nagy meleg miatt kialakult párás idő kedvezett a gombabetegségnek, egyes táblákon érezhetőek voltak nyomai – mondta el Csiszár Ferenc. A cukortartalom is nagyon eltérően alakult, területeinek felén 16 felettit, a másik táblán pedig 13,8–at mértek.

– Volt, hogy száz hektárt meghaladó területre vetettünk cukorrépát, de valószínűleg jövőre tovább csökkentjük. Másik növényeknek, mint például a kukoricának jobb a jövedelmezősége, valamint a répatermesztés nagyon időigényes – jegyezte meg a somogyszili gazdálkodó.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: a cukorrépa 2500 hektárnyi vetésterülete a felére csökkent az utóbbi években. Megjegyezte: eddig a növény hetven százalékát takarították be megyeszerte, hektáronként átlagosan 61 tonna termésátlaggal.

– Az időjárás kedvezett a cukorrépának, az idén jó termésre számíthatnak a gazdák – tette hozzá Gombos Sándor.

Szeptember 20–án kezdődött meg a 125. kampány a kaposvári cukorgyárban. Kovács Gergely, a vállalat kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta: a negyvenedik kampánynapon, október 29-én 250 ezer tonna répát dolgoztak fel.

– Naponta 6250 tonna mennyiséget dolgozunk fel. A cukortartalom a vártnál alacsonyabb, 15 százalék alatti – jegyezte meg Kovács Gergely. Hozzátette: a nyersanyag hetven százaléka vasúton, harminc százaléka közúton érkezik.

– Két új szeletprést helyeztünk üzembe, egy szeletprés állomást is kialakítottunk, s egy répaátvételi pontot is létrehoztunk. A csomagolóüzemet pedig bővítettük kiszerelő vonalakkal – mondta el a kereskedelmi és marketing igazgató. Kétszázharminc állandó és negyvenegy ideiglenes dolgozóval vesz részt a feldolgozási időszakban. Az idei kampány szeptember 20-án kezdődött és előreláthatóan százhúsz napon át tart majd.

Az egyetlenné vált 125 év alatt

A kaposvári cukorgyár építése 1893-ban kezdődött, egy évvel később már megkezdte működését. Alapfeltétel az volt, megfelelő répatermőterület álljon rendelkezésre. A vállalat majdnem Dombóvárra került, de Pallavicini Ede őrgróf közbenjárásának köszönhetően a somogyi megyeszékhelyen építették fel. Munkaerőhiánnyal küzdött 120 éve a vállalat, akkor felvidéki és békési „summásokat” hoztak Kaposvárra dolgozni, majd megalakultak a munkásvállalkozások, akik 50-60 emberrel szerződtek le egy munkafolyamatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában