konferencia

2019.02.21. 17:47

Tökéletes közpénzköltés nincs, de vannak jó gyakorlatok

Tudásmegosztó konferenciasorozatot indított az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság szoros együttműködésben a Megyei Jogú Városok Szövetségével. A nyitórendezvényt Kaposváron tartották csütörtökön.

Kovács Gábor

A konferenciára a kaposvári, a pécsi és a szekszárdi önkormányzatok gazdasági társaságainak vezetői kaptak meghívást, és eljött Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is. A résztvevők szakmai előadásokat hallgathattak és kérdezhettek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) szakértőitől.

Az önkormányzati többségi tulajdonban lévő cégeket több mint húsz éven át nem ellenőrizték, ám 2011 óta az ÁSZ kiemelten vizsgálja ezeket a vállalatokat. Legutóbb a rezsicsökkentésben érintett cégekre, főként a hulladékgazdálkodást végzőkre és a távhőszolgáltatókra koncentráltak, s Kaposvár polgármesterének a kérésére nagyobb figyelmet fordítanak a megyei jogú városokra. Hatvan vállalatot ellenőriztek, s a munkáról egy elemzést adtak ki, melyet a konferencia résztvevői kézhez kaptak.

– Szervezetünk az elemzés tapasztalatait teszi közzé – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke. – Célunk, hogy javítsunk a magyar közpénzügyi helyzeten, mert ez a közbizalomról szól. Tökéletes közpénzköltés nincs, de vannak jó gyakorlatok, s a megelőző szemlélettel a problémák kiküszöbölhetők.

Több mint tízezer eredményes közbeszerzést folytattak tavaly az országban, ezek 40 százalékát az önkormányzati szférában bonyolították le. Ez 3300 milliárdos összérték húsz százalékát jelenti.

– Felajánlottam a Megyei Jogú Városok Szövetségének, hogy teljes közbeszerzési dokumentációkat is átnézünk, ha igény van rá – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. – Hatóságunk célja, hogy megelőzve a bajt minél kevesebb szankció szülessen.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a jó szándék mellett mindig törvényesen kell eljárniuk az önkormányzatoknak. Kaposvár jó példa, hiszen az ÁSZ szerint nem volt olyan közbeszerzés, amelyet nem szakértelemmel kezeltek volna.

 

A nemzeti vagyonnak csak gyarapodni lehet

A Közbeszerzési Hatóság elnöke az előadásában bemutatta, hogy a hirdetmények tartalmi és formai lektorálását mindössze két munkanap alatt elvégzik. Az ellenőrzött hirdetményeket az Európai Unió hivatalos lapjában és a magyar közbeszerzési értesítőben publikálják, melyről az érintettek üzenetet kapnak egy mobiltelefonos applikáción keresztül. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az EU egységes piaci eredménytábláján hazánk az átláthatósági mutatót tekintve az unió élvonalába tartozik. Az előadásban a szerződések teljesítésének vizsgálatáról is szó esett.

Az ÁSZ ellenőrzéseinek célja, hogy valós, célszerű és hatékony közszolgáltatást nyújtsanak mindenütt, emelte ki az Állami számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: a nemzeti vagyonnak csak gyarapodnia szabad, az önkormányzati vállalatok pedig a nemzeti vagyon részei. Az ÁSZ ellenőrzései újabb négy ágazatra terjednek majd ki, köztük az egészségügyre és a sportra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában