Béremelés

2019.04.01. 11:33

Emelik a vasutasok fizetését

A MÁV Zrt. és a képviselettel rendelkező szakszervezetek megállapodtak az idei öt százalékos bérfejlesztés végrehajtásáról. A felsőfokú végzettséghez kötött munkakörökben az alapbérek minimuma havi 315 ezer forint.

Harsányi Miklós

A vasúttársaságnak Somogy megyében 1100 munkavállalója van. A három éves megállapodásnak megfelelően 2017-ben átlag 13 százalék bérfejlesztést hajtottak végre a vasúton, s a tavalyi 12 százalék után erre az évre átlagosan öt százalékot fogadtak el.

– Nem vitték túlzásba a fizetésemelést, boldog lennék, ha több pénz jutna a családomnak – mondta egy somogyi vasutas nő. – Gyermekeket nevelünk, s ilyen felelősségteljes, szinte folyamatos készenlétet igénylő szakmában magasabb bért is adhatnának.

A MÁV tájékoztatása szerint a BSc, BA – felsőfokú alapképzés – végzettséghez kötött munkakörökben az alapbérek minimuma havi 315 ezer forint, az MSc, MA – felsőfokú mesterképzés – esetében 360 ezer forint. A 2019-re megkötött bérmegállapodás alapján a munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés bruttó mértéke 0,5 százalékkal nő, így a vasútnál 3,5 százalékról négyre változik.

A mozdony-motorvonatvezetők átlagbére 2017-ben bruttó 514 ezer forint volt, ez tavaly 589 ezer forintra nőtt. A jegyvizsgálók átlagbére a 2017-es csaknem 300 ezer forintról 2018-ban 340 ezer forintra emelkedett.

Somogyban a vasúti létszámhiány mintegy két százalék: többek közt jegyvizsgáló és mozdonyvezető munkakörbe keresnek dolgozókat. Wéber József, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének pécsi területi ügyvivője rámutatott: a bérmegállapodás szerint emelkednek a keresetek, csakhogy a régiónkban is érezhető elvándorlás mérsékléséhez szükség van a hosszú távon is versenyképes fizetésekre. A magánvasutak, illetve a külföldi munkalehetőségek egyeseket váltásra ösztökélhetnek, ám a folyamatos utánpótlás biztosítása döntő feladat, ez viszont stabil, érdemi béremeléssel megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában