gyorsforgalmi

2019.09.30. 20:00

További fejlesztéseket hozhat a beruházás

Hétfőn átadták forgalomnak az R 67-es gyorsforgalmi út Somogyaszaló és Látrány közötti szakaszát, a megnyitóünnepségen elhangzott: beruházás egyértelmű következménye, hogy Kaposvár gazdasága tovább erősödik, ebből pedig egész Somogy megye profitál a jövőben.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

A magyar gazdaság az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága, 2010 óta a teljesítménye 30 százalékkal nőtt – kezdte el köszöntőjében Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Kiemelte: a kormány célja, hogy a növekedés legalább két százalékkal haladja meg az uniós átlagot, amelyhez elengedhetetlenek a megye jogú városok fejlesztése. 2015 óta 3800 milliárd forint áll rendelkezésre innovációjuk segítésében.

– Kaposvár kiemelkedő fejlesztési mintaváros, a fejlesztési igények rangsora élén a közlekedés áll, számukra a legfontosabb beruházás az M7-es autópálya felé vezető közúti kapcsolat minőségének javítása – jegyezte meg a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. A közúthálózat fejlesztésére 2024-ig 3200 milliárd forint jut, amely forrásmennyiségből 1800 milliárdot a hazai központi költségvetésből fedezik.

 

– Két éve tettük le a beruházás alapjait, most pedig a megnyitjuk a forgalom előtt a 26,4 kilométeres szakaszt Somogyaszaló és Látrány között – mondta el Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: november végétől a 33,2 kilométeres szakasz is járható lesz, a Kaposfüred és Látrány elkerülő 2020 harmadik negyedévére készül el.

– Ha Somogy megyét egy élőlényként képzelünk el, akkor a gyorsforgalmi út fejlesztése éppen a szívébe irányul, így a véráramlást biztosító központ, azaz Kaposvár erősödésével Somogy megye kap óriási lehetőséget – mondta el köszöntőjében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, a szervizutakon és a régi utakon a jövőben a kerékpáros közlekedés erősödése várható Kaposvár és a Balaton között, ami mindenképpen turizmusélénkítő hatású.

– Történelmi pillanat részesei vagyunk, amelyre mi kaposváriak másfél évtizedet vártunk – mondta el Szita Károly. Kaposvár polgármestere; a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út révén a somogyi megyeszékhely felkerült a nagy befektetők térképére. – Már most mérhetően erősödik a kaposvári gazdaság, a következő évben tűzoltó és mentőautókat gyártanak a városban és azt reméljük, hogy a gyorsforgalmi út a teljes foglalkoztatottságot is elősegíti – emelte ki Kaposvár polgármestere.

Felidézte, míg a gazdasági válság idején 5000 munkanélküli volt, most mindössze 1500; ezzel Kaposváron az országos alatti, mindössze három százalékos a munkanélküliségi ráta.

– Két ipari parkot építünk, hogy versenyképes, minőségi munkabért fizető vállalkozások jöjjenek Kaposvárra, a megye jogú városok munkabérek rangsorának első feléhez tartozzunk – hangsúlyozta Szita Károly.

Nyugalmat és fellendülést várnak

Az R-67-es gyorsforgalmi út megépítését követően a környező települések lakóterületeik mentesülnek a környezeti terhelésektől.

– Jelentősen javul most a helyzet a településen, kivezeti a gyorsforgalmi út a nagy forgalmat, kevesebb lesz a baleset, a zaj, a por és környezeti ártalom – mondta el Kisfalusi András, Mernye polgármestere. Hozzátette: a településen két olyan gépipari vállalkozás is működik, amelyek jelentős kamionforgalmat bonyolítanak és a jövőben gyorsabban tudják eljuttatni áruikat.

– A mezőgazdasági gépekkel a szerviz utakon nagyon kulturált körülmények között biztonságosan tudnak közlekedni – jegyezte meg a mernyei polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában