kevesebb megrendelés

2020.01.17. 11:30

Több száz embert küldtek el egy német cég két somogyi üzeméből

Összesen százhatvan embert bocsátott el az Industrie Elektrik Kft. a marcali és nagyatádi üzemeiből, úgy tudjuk: a cég fennmaradása érdekében döntöttek a leépítés mellett.

Koszorus Rita

Összesen százhatvan embert bocsátott el az Industrie Elektrik Kft. a marcali és nagyatádi üzemeiből, úgy tudjuk: a cég fennmaradása érdekében döntöttek a leépítés mellett. A német tulajdonú villamosipari vállalat a két városban rendelkezik telephellyel, csurgói üzemét 2006-ban megszüntette. Információink szerint Marcaliból 120 embert bocsátottak el két ütemben, s a leépítés elsősorban a nyugdíjas és vidéki dolgozókat érintette.

– Informálisan hallottam róla, hogy elküldték a dolgozókat, de sem a polgármester, sem a cégvezetés nem keresett meg ezzel kapcsolatban – mondta lapunknak Móring József Attila (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: bízik abban, hogy részben a foglalkoztatási paktum, részben pedig az, hogy már-már munkaerőhiány van Marcali környékén, meg fogja oldani ezeknek az embereknek a problémáját. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy két nagy üzem és több közepes vállalkozás működik a városban, amelyek reményei szerint felszívják a felszabaduló munkaerőt. A villamosipari társaság nagyatádi üzeméből is bocsátott el dolgozókat a cég, ezt Kárpáti László megyei közgyűlési képviselő erősítette meg kérdésünkre. – Úgy tudom, hogy vannak, akiket már el is küldtek, a többi érintettnek pedig már bejelentették az elbocsátás tényét – mondta Kárpáti László. Hozzátette: a városban működő üzemben javarészt vidéki munkavállalók dolgoznak, a járás településeiről járnak be.

Az Industrie Elektrik 2000-ben jelentette be, hogy üzemet épít Marcaliban. Tette mindezt az akkor még működő megyei területfejlesztési tanács 40 millió forintos támogatásával. Annak idején még ezer dolgozóval működött az üzem, most a hatszáz megmaradt alkalmazottból küldtek el százhúszat. A városban az is elterjed, hogy a vállalat márciusban újabb elbocsátásra készül. Mindezzel kapcsolatban is kérdeztük volna a cég két magyar ügyvezetőjét, ám Nyerges Ervin későbbre ígért nyilatkozatot, Péter Zsolt pedig azt mondta, visszahívja szerkesztőségünket csütörtökön, ám ez nem történt meg lapzártánkig.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában