megújuló energia

2020.04.28. 18:00

Új naperőművek épülhetnek, pályázati segítséggel

Két új naperőmű-beruházás indulhat megyénkben: Kastélyosdombón valamint Sántoson zajlik majd a fejlesztési program. Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos első Metár-pályázat.

Harsányi Miklós

Forrás: illusztráció

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal írta ki a tendert, melyen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak. A résztvevők vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet vagy a meglévő erőművüket tovább fejlesztik. Somogyban két naperőműves program nyert támogatást. A kastélyosdombói projekt az úgynevezett kis erőművi kategóriában – 0,3 MW-1 MW –, míg a sántosi projekt nagy kategóriában – 1MW-20 MW – valósulhat meg, összesen négy MWe beépített kapacitással.

– Az erőművek évente várhatóan 5708 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni – tájékoztatta lapunkat az energiahivatal. – Somogy részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból három százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában