készülődés

2020.04.06. 14:00

Vetni most kell, hogy jövőre is legyen mit enni mindenkinek

Alaposan bevásárolt már növényvédő szerekből, mű­trágyákból, vetőmagokból a legtöbb somogyi gazda, amennyiben készlethiány lépne fel, legyen mivel dolgozniuk. A nagyobb forgalmazók szerint nincs probléma jelenleg az ellátással.

Góz Lilla

– A kórokozó és a kártevő nem vár, minden permetezésnek megvan az ideje, a hektikus időjárás miatt nagyon résen kell lenniük a gazdáknak – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – A tőkeerős somogyi agrárgazdaságok bevásároltak, hogy egész évben rendelkezzenek a szükséges szerekkel.

– Mi a tavaszi vetőmagokat, növényvédő szereket és műtrágyákat mind beszereztük még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt – mondta el Pásztohy András, az Agrária Zrt. elnöke, aki szerint az egyelőre kérdéses, hogy a nyári betakarítás után az értékesítés és őszi felkészülés mennyire lesz zavartalan a koronavírus miatti helyzetben.

– A rézoxiklorid-hatóanyagú szerek júliustól megszűnnek egy uniós határozat következtében és sokan nagyobb készletet vásárolnak fel. Szerintem ezek a gombaölők kikopnak május végén a boltokból – mondta el Németh Zoltán, a Németh Gazdabolt tulajdonosa, aki úgy látja, érezhető kaposvári üzletükben a megnövekedett érdeklődés. Márciusban csaknem harminc százalékkal nőtt a forgalmuk, a permetszerek mellett sokan keresnek vetőmagokat is. – Az euró árfolyamának változása miatt a Lengyelországból importált árnyékolóhálók, műanyag és fém szerszámok ára 5-10 százalékkal emelkedni fog – mondta.

– A Kite Zrt. március 15-én operatív törzset állított fel, mely a vállalat további zavartalan működését garantálja – nyilatkozta Balogh Viktor, a vállalat marketingigazgatója. – Nagyobb készlettel dolgozunk, beszállításainkkal pedig megelőzzük a szezont. Így a jelen helyzet komoly ellátásbeli problémákat nem eredményez, sem eszközök, sem alkatrészek tekintetében.

Azt javasolják a gazdáknak, nagyobb készleteket ne vásároljanak fel. – A többletbeszerzés könnyen okozhat felesleges költséget, ráadásul tárolásukat is tudni kell az előírásoknak megfelelően megoldani – mondta el Balogh Viktor. Hozzátette: partnereik és kollégáink védelme érdekében a megrendelt termékeket továbbra is kiszállítják, ezért a belső logisztikai hálózatuk kapacitását növelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában