gazdaság

2020.07.31. 09:00

Átszervezésekkel sikerül túlélniük a vállalatoknak

Mintegy félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kimutatható, az országos zuhanás mögött egyértelműen a koronavírus áll.

Kovács Gábor

Ötmilliárd forintból épült meg egy év alatt Kecskeméten a Knorr-Bremse német nagyvállalat legújabb gyára.

Fotó: Bús Csaba

Bár azt hinné az ember, hogy a magyar gazdaság újraindításával a somogyi cégek mindenütt visszanyerték a külföldi pozícióikat is, ez még nincs teljesen így mindenütt. Néhány somogyi vállalatnál a külkereskedelmi mérleg április óta folyamatos csökkenést mutat, míg mások már kilábalni látszanak a tavaszi nehéz helyzetükből.

A segesdi Ferrokov Kft. a somogyi vas- és fémipar egyik pillére, a cégcsoport 500 embernek ad munkát. Építőipari zsaluzatokat, szereléstechnikai acélszerkezeteket, elektromos hálózatok tartószerkezeteit szállítják Nyugat-Európába. A cégnél elmondták: nehéz hónapokon vannak túl.

– Rögtön a járvány kitörésekor a svájci megrendeléseink a felére estek vissza – idézte fel Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. alapító igazgatója. – A régi vevőinknek folyamatosan szállítunk, de ahogy haladt előre a járvány, egyre csak csökkentek a megrendelések, hol a harmadára, hol a felére. Még nem látunk javuló tendenciát, minket az tart életben, hogy van két orosz projektünk, és ezek szeptember végéig biztosítják a helyzetünket. A holland és az osztrák vevőinktől várunk előremozdulást, ez szükséges lenne ahhoz, hogy később is elkerüljük a létszámleépítést.

Tizenöt százalékkal esett vissza a külföldi eladásaik száma a járvány kezdete óta, összegezte a kérésünkre a Peres Norbert, a Fusetech Kft. gyárigazgatója.

Elmondta: az export csökkenése miatt átszervezéseket hajtottak végre, átcsoportosították az erőforrásaikat, ennek eredményeként remélhető, hogy jó esetben tudják hozni az előírt terveket, bár azt kalkulálják, hogy az éves csökkenés 10 százalék körül marad. – Hónapról hónapra javul az exporthelyzet, bár mindig csak egy kicsivel – mondta lapunknak Peres Norbert.

A cég somogyi üzemében főként franciaországi és németországi áramszolgáltatóknak gyártanak hálózati alkatrészeket.

Jelentős a visszaesés, és hónapról hónapra lassan javul a helyzet

Májusban az export euróban számított értéke 29 százalékkal, az importé 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a termék-külkereskedelmi többlet 155 millió euró volt, 491 millió euróval romlott, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel. A koronavírus-járvány hatására a termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában jelentős visszaesés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor ennek mértéke a 2020. áprilisinál kisebb. Májusban a kivitel értéke 6,758 milliárd eurót (2376 milliárd forintot), a behozatal értéke 6,602 milliárd eurót (2324 milliárd forintot) tett ki. Magyarország a kivitel 78 százalékát és a behozatal 65 százalékát az EU 27 tagállamaival bonyolította le. A külkereskedelmi termékforgalom értéke az idén az év eleje óta 40,097 milliárd euró (13 736 milliárd forint). A csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest 1,23 milliárd euró (375 milliárd forint).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában