önkormányzati döntések

2020.09.25. 20:00

Besegítenek a megyei települések fejlesztésébe

Kinyitják a projektmenedzseri szolgáltatások lehetőségének körét, erről is döntött a Somogy Megyei Önkormányzat a pénteki közgyűlésén. Nem lépnek ki a versenyszférába, hanem közcélt szolgálva a helyi önkormányzatokat segítik, amelyek gyakran csak ezekkel a feltételekkel indulhatnak el egy pályázaton.

Kovács Gábor

A képviselők egyhangúlag szavazva arról döntöttek, hogy az elmúlt időszak tapasztalata alapján a települési önkormányzatokon kívüli gazdasági társaságok és civil szervezetek számára is elérhetővé teszik a megyei önkormányzati projekt előkészítési és menedzsment tevékenységet. Ezzel az a Somogy Megyei Önkormányzat célja, hogy pályázatkezelési szakértelemmel segítse a települési önkormányzatokat a településfejlesztési céljaik elérésében.

A képviselők beszámolót hallgattak meg a megyei útfelújításokról, az új környezetvédelmi programról és a települések arculatának védelméről. Ezen kívül köztisztviselői etikai szabályzatot is alkottak. Az országos mellék­utak felújításáról és a jövőre induló új munkákról adott tájékoztatást a közgyűlés előtt Németh Zsolt, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója. Az idén a megyében 5,17 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Jövő márciustól 17 újabb útszakaszt újítanak fel, 2021-ben egyebek mellett dolgoznak majd a Nagybajom–Lábod közötti útszakaszon, és Vízvár és Heresznye között is megújítják a burkolatot.

Németh Zsolt beszámolt a június végi villámárvíz okozta károkról is. A megye nyugati részét ért 150 milliméter csapadék összesen 1 milliárd forint kárt okozott, 10 hidat és 5 útszakaszt károsított. A legnagyobb károkat a Rinya mente, illetve a 61-es út Böhönye és Vése közötti szakasza szenvedte el, ahol novemberre végezhet a kivitelező a helyreállítási munkákkal. A nagyatádi elkerülő hídon a jövő héten fejezik be a munkát. A Közút gyorsan végezte a helyreállítást, hogy a 68-as utat mielőbb visszaadják a forgalomnak.

Céljuk, hogy mielőbb visszaadják a forgalomnak a 68-as utat

Közösen védik a településképet

Somogyi településeink 95 százaléka rendelkezik településképet védelmező arculati kézikönyvvel, de mindössze csupán 167 önkormányzatnak van helyi rendelete az épített környezet megóvásáról – derült ki Bánkuti Melitta, a Somogy Megyei Építész Kamara elnökének beszámolójából a megyei közgyűlés pénteki ülésén. A szakember megyei szintű építészi szolgálat létrehozását javasolta. A közgyűlésen Varga György, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat tudományos főmunkatársa bemutatta a Somogy Megyei Önkormányzat 2024-ig tartó új környezetvédelmi programját. A dokumentum 67 intézkedési javaslatot tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában