nagyon veszik

2021.01.30. 20:00

Húsvétig drágulhat a ma született bárány

Szépen gyarapodott az állatállomány az elmúlt hetekben a somogyi tanyákon, gazdaságokban, sorra születnek a bárányok is. A téli elletést választják a tenyésztők, hogy a húsvéti ünnepekre már értékesíteni tudják az állatokat.

Góz Lilla

Hármasiker-bárányok születtek egy Kaposvár melletti lovastanyán. A mindössze öt napos kicsik anyjuk körül vidáman ugrándoznak és amikor csak lehet tömik a bendőjüket a meleg tejjel. Patakiné Kiss Katalin tulajdonos elmondta: a született bárányok egy része az állományukat gyarapítja, a másik felét pedig eladják felvásárlóknak.

Paládi Vince kaposmérői állattartó telepén is több ikerbárány született. – 150–200 bárány születik márciusig a saját állományomból és márciusban további 300 várható a bértartottakból – mondta el a somogyi tenyésztő. Az abrak, széna mellett répaszeleteket etet a juhokkal, de az enyhe időben legeltet is. Január első napjaiban kezdődtek meg az elletések és húsvétra már elérik az eladáshoz szükséges súlyt. – Tavaly ötven bárányt hagytam meg az állomány gyarapítására, de többet idén sem fogok, mert most nagyon jó áron veszik a bárányt, ezer forint felett van kilója – jegyezte meg Paládi Vince. Bízik abban, hogy húsvétra nem csökkennek az árak és lesz kereslet a magyar bárányra.

– Karácsony óta folyamatosan emelkedik a felvásárlási ár, most a 20–24 kilós élősúlyú bárányt 1400 forintért veszik meg kilónként – mondta el Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az áremelkedés oka, hogy hazánkban és egész Európában kevés a bárány, nagy a kereslet az állatokra. – A fő szezon a húsvét a fogyasztást tekintve, az ünnepek előtt két-három héttel kezdjük a kiszállítást hazai és külföldi piacokra, ha a járványhelyzetben lesz rá lehetőség – mondta el az ügyvezető. Abban bíznak, hogy nem csak az élelmiszer-áruházaknak és a magánvásárlóknak értékesíthetnek, hanem tavasszal már az éttermek is újra kinyithatnak.

Rajczi Balázs területi instruktor az utóbbi években azt tapasztalja, hogy Somogy megye juhállománya évek óta csökken. – A legnagyobb gond a munkaerőhiány, nem találni dolgozót, akit a legeltetéses állattartásban alkalmazni lehetne – mondta el Rajczi Balázs. Gondot okoz, hogy kiöregszenek a gazdák, a fiatalok pedig nem foglalkoznak már juhtenyésztéssel. Megjegyezte: jelenleg biztos piaca van a báránynak, nagy az igény rá a hazai és európai piacon egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában