szakképzés

2021.02.17. 11:30

Már a családi kasszába is beszállhatnak az ösztöndíjból

Új laptop, mobil és a várva várt balatoni nyaralás: a munkaszerződést aláíró diákok nemcsak saját magukra gondolhatnak, hanem a családi költségvetésbe is beszállhatnak. Van rá ugyanis keret. A korábbi csaknem 8000 forintos ösztöndíj helyett márciustól közel 96 ezer forint munkabérrel számolhatnak.

Harsányi Miklós

– Szüleimmel élek, s a munkabérből havonta legalább 20-30 ezer forintot szeretnék majd hazaadni – mondta Katona Bálint, aki a KSZC Eötvös-műszaki technikum hallgatójaként a kaposvári BM Heros Zrt.-nél tölti gyakorlatát. – Télen, amikor a fűtés miatt általában drágább a megélhetés, több pénzzel igyekszem segíteni a családot.

A 21 éves fiatalember ipari gépész szakma elvégzése után érettségizett, s alig várta, hogy felvegyék gépjármű-mechatronikai technikusnak. Teljes gőzzel tanul, és olyan dolgokkal foglalkozik, ami nagyon leköti. S ami nem mellékes: mivel munkaszerződést írt alá, már jóval nagyobb összeghez jut, mint eddig. Melyből a fix havi kiadások mellett a távlati tervekre is jut. Így a várva várt balatoni nyaraláson kívül a későbbi tanulmányokra is félretehet. Vágya, hogy Kaposváron diplomázzon. Amennyiben sikerül, a családban elsőként szerez felsőfokú végzettséget.

Összesen 18-an járnak az osztályba, s a fiúk között egy ifjú hölgy is tanul a csoportban. A 24 esztendős Gémesi Bianka édesanyja boltvezető, nagybáty­ja építészmérnök, nagypapája statikus mérnök. Azért választotta ezt a képzést, és ezzel ezt a hivatást, mert úgy véli, a műszaki pálya állandóan újdonságokat tartogat számára. A diáklány szerint alap, hogy tanulásban, munkában lehetőség szerint mindenki a maximumot hozza ki magából.

– Anyu örült, hogy ebbe az iskolába jöttem – jegyezte meg a diáklány, aki párjával albérletben él a városban. – Korábban pincérként is dolgoztam, van tapasztalatom, látom a különbséget a tanulás és a munka között. Szeretek ide járni, s az külön örömre ad okot, hogy az eddigi ösztöndíjhoz képest megugrik a havi bevétel. A lakásköltségre, rezsire és üzemanyagra is több jut.

A Kaposvári Szakképzési Centrum közölte: a 2021–2022-es tanévtől előreláthatóan jelentősen nő a munkaszerződést aláíró diákok száma. Somogyban akár több mint 500-an részesülhetnek majd ebből a juttatásból.

Mérnökként könnyebb – a saját lábukon szeretnének állni

– Rezsi, netes zenei és mobiltelefon-előfizetés – sorolta egy szuszra Varga Dávid, hogy mire fordítja a munkabért, amit gépjármű-mechatronikai technikustanulóként keres. A 24 éves fiatalember barátnőjével él Kaposváron, a költségeken osztoznak, s tény, a növekvő bevétel könnyebbé teszi a napi megélhetést. Varga Dávid fontosnak tartja, hogy a pályakezdők minél hamarabb megtudjanak állni a saját lábukon. Társaihoz hasonlóan a BM Heros Zrt.-nél tölti szakmai gyakorlatát.

– Abban bízom, hogy sikerül valóra váltani az álmomat – mondta Varga Dávid. – Gyerekkoromban is erősen vonzódtam a technika iránt, volt, hogy jó néhány otthoni berendezést szétszereltem és összeraktam. S arra a felvetésre, hogy miként képzeli el jövőjét öt év múlva, azt mondta: a mérnöki hivatás óriási lehetőségeket jelent. Ha befejezi a mostani képzést, szeretne még jobban elmélyedni a műszaki tudományokban. Mindenesetre már most örül, mivel úgy érzi: megtalálta azt a pályát, ami igazán közel áll hozzá.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában