foglalkoztatás

2021.06.17. 17:24

A vendéglátás is segíti a munkaerőpiac erősödését

Öt éve indult a megyei foglalkoztatási paktum, mely idén november 13-án zárul. A megyei önkormányzat dísztermében csütörtökön tartották az idei első foglalkoztatási fórum ülését.

Harsányi Miklós

Forrás: Somogy Megyei Önkormányzat

Fotó: Kraft Robert

Vetési Bernadett, a megyei kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében a hatékony együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

A paktum résztvevőinek segítséget nyújtottak helyben a civil szervezetek, az önkormányzatok és a kamarák is. Cél, hogy az álláskeresők megtalálják a megfelelő segítséget, s ezzel reményt, erőt kapjanak. Huszti Gábor, a megyei önkormányzat alelnöke kiemelte: a koronavírus járvány miatt az elmúlt időszakban elmaradtak a személyes találkozások, de online folyamatosan tartották a kapcsolatot. A paktum 2016-tól 2021-ig november 13-ig tart, s az induláskor 1217 személy bevonását tervezték, s eddig 1063 ember kapcsolódott a programba. Turisztika, vendéglátás, ipar, mezőgazdaság: megyénkben számos ágazatban kaptak segítséget az érintettek, s a következő hónapokban tovább folytatják a munkát, melynek alapvető célja a gazdaság élénkítése, erősítése.

– Somogyban tavaly júniusban több mint 17 ezer regisztrált álláskereső volt, jelenleg 12 788-an vannak – közölte Hornyák Valéria, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője. Most a Balaton a part a húzóerő, sokan ott találtak munkát. Az aktuális támogatási lehetőségek kapcsán kiemelte: a vállalkozások munkaerőpiaci támogatásának keretében a bér 50 százalékáig, de fejenként, legfeljebb havi 100 ezer forintig igényelhető forrás, s a nyári diákmunkával kapcsolatos támogatáson kívül az önfoglalkoztatók egyszeri 219 ezer forintot kaphatnak. Kiss Géza, a kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztályának vezetője elmondta: Somogyban 2019-ben 715, 2020-ban 636 munkahelyi baleset történt. Jellemzően az építő, a feldolgozó, illetve a gépipar területén fordult elő az esetek zöme.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában