szüret

2021.09.16. 11:30

A jég és az aszály miatt kevesebb a szőlő, de a minőséggel nem lesz gond

Megállás nélkül dolgoznak a kombájnok és a szüretelők Balatonboglár környékén. Az Irsai szőlőt már leszüretelték, most a zenitet szedik. Szépen beértek a savak, jók a mustfokok, de a mennyiség közepesnek mondható idén a helyi borászok szerint.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A reggeli órákban indult el a kombájn a szőlőskislaki János-hegyen. Egy magyar szőlőfajtát, a zenitet szüretelik itt.

– Az Irsai Olivérrel kezdtünk augusztus közepén, majd következett az oportó, most pedig a zenit, de sajnos ez az ültetvényünk jég verte, így feleannyi lesz rajta a termés – mondta el Hujber László szőlősgazda. Hathektárnyi területükön komoly károk keletkeztek a jégverés miatt, de a tavaszi fagyok elkerülték a területüket. Viszont a késői tavaszodás miatt gyengébben értek be a szemek, alacsonyabbak voltak a mustfokok, a mostaniaknál viszont nincs probléma.

– Az Irsai már fel is forrt, a hordókban, belőle Márton-napra biztosan lesz új borunk, valamint oportóból rozét készítünk – mondta el a szőlősgazda. A háromhektárnyi zenitültetvényükön október elején egy késői szüretet is tartanak, tavaly 27,5-es volt a mustfok, ebből készült pincészetük Alkonyat elnevezésű bora.

– Pinot noirt szedünk, amiből rozébort készítünk, sajnos 30-40 százalékkal kevesebb szőlőt tudunk szüretelni a júniusi, augusztusi jégverés és az aszály miatt – mondta el Koltai Tamás, a Koltai Pincészet borásza. Hozzátette: az Irsaiból már Márton-napra elkészül újboruk.

– Évek óta kombájnnal szüretelünk, ezekkel a modern gépekkel gyorsabb és hatékonyabb a szedés és kézi munkaerőt sem nagyon találni már – mondta el a szőlősgyöröki borász. Koltai Tamás hozzátette: nagyon keresett a szőlő a környéken, amelynek ára átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett. Megjegyezte: a mennyiség ugyan kevesebb, de szépek a savak, a chardonnay mustfoka elérte a húszat is. A szüreti időszakot cabernet savignonnal zárják október elején.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogyi Megyei Igazgatóságának adatai szerint a megyében 3277 hektáron foglalkoznak borszőlőtermesztéssel. A legnagyobb termőterület – 460 hektár – Balatonlellén található. Balatonbogláron, Látrányban is 300 hektár feletti területen foglalkoznak szőlővel. Emellett Szóládon, Szőlősgyörökben és Balatonvilágoson vannak jelentős ültetvények.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában