csúszás

2021.09.09. 14:00

Későn, de tovább érett a somogyi dinnye

Régi mondás, ha Lőrinc belepisil a dinnyébe, vége a szezonnak. Idén azonban legalább egy hetet még ráhúztak a somogyi termelők, akik egy közepesen erős szezont zárnak idén.

Góz Lilla

Bugyiék a 39. szezonjukat kezdték meg Lengyeltótiban, 6,5 hektárra 20 ezer palánta került. – A tavaszi hideg miatt csak április 22-e után ültettük a palántákat, így szerencsére a fagyok elkerültek minket – mondta el Bugyi Roland termelő. Hozzátette: a nyári hőség viszont ledolgozta a csúszást, és egy héttel korábban nyitottak, mint tavaly. – A minőségre és a mennyiségre sincs panasz, jó közepes termésünk volt – tette hozzá. – A nagy hőségben szinte egész nap csepegtető öntözéssel tápláltuk a növényt, a dinnyének a 28-30 fokos hőmérséklet az ideális, a 40 fok már sok volt. Megjegyezte: nagy szerencséjük volt, hogy a jégverések elkerülték az ültetvényüket, országszerte ugyanis sok dinnyeföldön komoly károkat okozott a jégeső. A környékbeli lakók és nyaralók vásároltak náluk, többségük visszatérő vevő, de kereskedők is keresték a dinnyéjüket.

– Általában szeptember elején szokott véget érni a szezon, de augusztus 20. után már kevésbé keresett a dinnye, ilyenkor már a szőlő és az alma a slágertermék – mondta el Bugyi Roland.

– A kései fajtákat még szedjük, és két hétig még lesz termésünk – mondta el Kristóf Katalin szuloki termelő, aki a kaposvári nagypiacon árulja a dinnyéket. Bízik abban, hogy a meleg, késő nyarat idéző szeptemberi időjárásban még sokan vásárolnak tőle csíkos és görögdinnyét. Hozzátette: idén egy erős közepes termésük volt, a korai fajtákat ugyan elverte a jég, viszont a későiek szépen termettek.

Többet ettünk

Somogyban közel ötven hektáron foglalkoznak dinnyével. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának adatai szerint Lengyeltóti mellett Marcali, Mesztegnyő, Csököly, Tótújfalu, Darány, Szulok, Kálmáncsa és Patosfa környékén találhatóak kisebb ültetvények. Idén hazánkban 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét. Az átlagos fogyasztás évente és személyenként 12 kiló, ami az elhúzódó meleg időjárás miatt idén egy-két kilóval emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában