aratás

2021.10.05. 11:30

Kisebbek az idei kukoricacsövek és a vad is segít betakarítani

Aratják a kukoricát megyeszerte. A nyári aszályos időjárás miatt nem lesz kiemelkedő a termés mennyisége, sok helyen pedig a vadak is besegítettek a betakarításba. A felvásárlási ár viszont magas, aminek az állattartók nem örülnek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Felsorakoztak a kombájnok Rácegres határában. Egy olyan táblán kezdték meg a kukorica aratását, ahol tíz vetőmag-forgalmazó ötvenhat kukoricafajtáját tesztelik. – Már a szár hosszúságán látszik, hogy melyik fajta bírta jobban az aszályos időt, külön mérjük a parcellák termés­átlagait is – mondta el Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. Hozzátette: vasárnap kezdték el a kukorica betakarítását, s nem számítanak kiemelkedő hozamokra. – Legalább kétszáz milliméter csapadék hiányzik a talajból, az aszályos idő miatt beértek ugyan a csövek, de jóval kisebbek és kevesebb van belőlük. A környékbeli vadállomány sajnos nálunk is besegített a betakarításba – mondta el a gazdálkodó.

Kiemelte: a talaj minőségétől függően a termésátlagok nagyon különbözőek; a 4,4 tonnától a 9 tonnáig terjednek. Amire most szükség lenne, az a napos, szárazabb időjárás. – Mikor lesül a kukorica levele, már nem tud párologtatni, nem tudja leadni a vizet. Ha az eső miatt megnő a nedvességtartalma, akkor komoly költséget jelent a szárítás – tette hozzá Lackovics Sándor.

Megjegyezte: jelenleg 80–85 ezer forint tonnánként a kukorica ára, jóval magasabb, mint a korábbi években.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint 65 379 hektáron vetettek idén kukoricát a megyében. További 2042 hektáron siló kukoricát, 598 hektáron hibrid kukoricát takarítanak be. – Hektáronként átlagosan 5,75 tonna kukoricát arattak a megyében, jelenleg a betakarítás 32 százalékos, 21 ezer hektárnyi területen végeztek a gazdák – mondta Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. Hozzátette: a nyár eleji és végi csapadékhiány miatt nem lesz kiemelkedő idén a kukoricatermés.

– A napraforgó betakarítása befejeződött, hektáronként mindössze 2,37 tonna terméssel számolhatnak a gazdák. Az összes takarmány ára megdrágult, ami a jövőben komoly gondot jelenthet az állattartóknak – tette hozzá az elnök.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában