válság

2021.10.11. 14:00

Milliárdos mentőövvel próbálnak segíteni a hazai sertéstartóknak

Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukciók is segítik a sertéstartókat. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásai miatt az ágazat szereplői nincsenek könnyű helyzetben.

Góz Lilla

A napokban jelentette be Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hogy összesen 4 milliárd többletforrást biztosít az agrártárca az év végén, így ebben az esztendőben rekordösszegű, 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot és egy új hitelkonstrukció kidolgozását is megkezdte a szaktárca.

– Az Agrárminisztérium soron kívüli döntéséből is érezhető, hogy a magyarországi, de az európai sertéságazat is rendkívül nehéz helyzetben van – mondta Tóth László, a Somogy legnagyobb sertéstartójaként számon tartott Claessens Group kereskedelemért felelős vezetője. Hozzátette: a távol-keleti országok piacainak felvásárlási ereje csökkent, így azok az uniós országok, ahol eddig még nem mutatták ki az afrikai sertéspestist a sertésállományokban, csak jóval kevesebb mennyiségű húst tudnak exportálni. Ráadásul Magyarország nem is került be ezek közé az országok közé, ahogy a magyar felvásárlási árakat döntően meghatározó Németország sem.

– Európában most jelentős a sertéshús túlkínálat, a felvásárlási árak jelenleg kilónként 350–360 forint körül alakulnak, továbbá a takarmányok és a termeléshez szükséges input anyagok árai jelentősen megemelkedtek – emelte ki Tóth László. Megjegyezte: a kiskereskedelmi láncoknál a sertéshús árán nem érezhető az ágazat válsága. A magyarországi sertéstartók és vágóhidak szempontjából a legfontosabb most az lenne, hogy a magyarországi áruházak ne a spanyol és a német, hanem a hazai sertéshúsokkal és készítményekkel töltsék fel a polcaikat.

Nagy hízónál a bukás sem kicsi

Tízezer sertést tartanak egy kapolyi állattartó telepen. Tavaly nyár óta folyamatosan csökken a hízók felvásárlási ára. – Egy kiló sertés felvásárlási ára nem éri el egy gombóc fagyi árát a Balatonon – mondta Keppelné Hetényi Mónika, a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. kapolyi telepének vezetője. Hozzátette: a költségek nagymértékű emelkedése is nehezítette helyzetüket. – A takarmányt vásároljuk, költségeink hatvan százalékát erre fordítjuk, próbálunk kihasználni minden pályázati lehetőséget, korszerűsítjük a telepet, bízva abban, hogy a közeljövőben rendeződnek a felvásárlási árak – mondta el a telepvezető.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában