öregedés

2021.11.10. 12:00

Átvennék a stafétát az ifjú gazdálkodók

A magyar mezőgazdaság egyik legégetőbb problémája a gazdák elöregedése.

Góz Lilla

Statisztikák szerint a gazdálkodók egyharmada elmúlt 65 éves. Az agrárium fejlődése, a gazdaságok továbbvitele szempontjából ezért elodázhatatlan egy egészséges generációváltás, ezt is felismerve alakult meg Kaposváron negyven fiatal gazdálkodó részvételével az Ifjú Gazdák Somogy Megyei Gazdaköre. A Balatontól a Dráváig a megye minden tájáról jelentkeztek az egyesületbe azok a fiatalok, akik jövőjüket, megélhetésüket a mezőgazdaságban képzelik el.

Az alakuló ülésen részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz országos elnöke, Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Szabó Tamás, a Magosz Somogy megyei elnöke, Berek Gábor, a NAK Somogy megyei elnöke. Jakab István az uniós aktualitásokról, valamint a mezőgazdaságba érkező pályázati lehetőségekről tájékoztatta a fiatalokat. Gelencsér Attila kiemelte, hogy fiatal magyar gazdák nélkül nincs a hazai agráriumnak jövője.

Az egyesület ötfős vezetőséget választott. Az elnök a csurgói Bodrogi Vazul lett, elnökségi tagoknak választották Farkas Balázst Kaposvárról, Gyenis Rolandot Somogyvárról, ifj. Madarász Lajost Igalból és Pongrácz Mátét Somodorból.

Az alakuló ülés után gazdafórumot tartottak, ahol Cseh Tibor András az öröklési szabályokról, a gazdaság átadás-átvételről, az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről, illetve egyéb, a gazdák számára aktuális témákról beszélt, a jelenlegi műtrágya- és takarmányárakról is adott tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában