felülről árazva

2021.11.16. 14:00

Hétfőtől már kevésbé stresszes a tankolás

Csaknem negyven forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin és a normál gázolaj litere hétfőtől. Kormányrendeletben rögzítették mindkét üzemanyagfajta árát; egyik sem lehet drágább literenként 480 forintnál.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A gázolaj ára idén október elsején érte el a 480 forintot, majd egy héttel később a 95-ös benzin is elérte. A drágulás nem állt meg, az utóbbi napokban az üzemanyagok ára szinte mindenütt meghaladta a literenkénti 520 forintot. Emiatt döntött úgy a kormány, hogy három hónapra 480 forinton rögzíti a 95-ös benzin és dízelolaj árát. A többi üzemanyagfajtát ettől drágábban is lehet értékesíteni.

A kaposvári Tele-Tank benzinkúton hétfőre minden számlálót átállítottak az új árra, ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai éppen ottjártunkkor ellenőrizték. Az általunk megkérdezett autósok örültek az új árnak, a kutasok kevésbé. Szalay Szabolcs, a Tele-Tank benzinkutat üzemeltető Tank-Szer Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, azzal, hogy bevezették a hatósági árat, elvették a nyereségét. – Nem marad annyi hasznunk az üzemanyagon, hogy a működési költségekre és a bérekre elég legyen – hangsúlyozta. – A vállalkozásunk hét benzinkutat üzemeltet és negyven embernek ad munkát, de ha nem lesz bevételünk, akkor nem tudjuk fizetni az alkalmazottakat.

Tóth Noémi, a kaposfői AVIA benzinkút üzletvezetője elmondta, szerdától a benzin nagykereskedelmi ára öt forinttal emelkedik, de a hatósági ár miatt azonban nem adhatják 480 forintnál többért. Elképzelhetőnek tartja, hogy pár hónap múlva el kell küldeniük néhány dolgozót.

Amelyik benzinkút literenként 480 forintnál drágábban adja a gázolajat és a 95-ös benzint, azt be is zárhatják.

A kaposvári Vass Zsolt szerint már ideje volt, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag. – Sokkal jobb, mintha 500 forint felett lenne az ára – mondta a férfi. Örülök annak, hogy ennyiért kínálják a kutakon, mert fuvarozó vagyok, ezért hetente legalább négyszer kell tankolnom, ami nem olcsó. Még nem volt időm arra, hogy pontosan kiszámoljam, de vélhetően havonta több tízezer forintot tudok majd megtakarítani.

– Amikor kiszálltam az autóból, akkor szembesültem azzal, hogy ennyiért adják az üzemanyagot – mondta a somogyvári Kovács Józsefné. Nagyon örülök neki, hogy olcsóbb lett, mert a munkám miatt sokat autózom, gyakran kell tankolnom. Nem voltam boldog, amikor 500 forintnál drágább volt a benzin, mert kevesebb pénzem maradt. Ez az ár jóval elfogadhatóbb.

– Ha valami olcsóbb, annak örülök, bár szerintem most is drága még az üzemanya – vélekedett kérdésünkre Novák István. Az árat azonban nem igazán tudjuk befolyásolni, tankolni pedig kell, mert jó szóval nem megy az autó. Már nem dolgozom, ezért keveset ülök autóba. Havonta egyszer szoktam teletankolni a kocsit körülbelül 15–20 ezer forintért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában