ételt az asztalra

2021.11.18. 20:00

Innovációs ötletek repítik előre a somogyi gazdaságot

Az élelmiszeripar a somogyi megyeszékhely környékének húzóágazata, de csak új fejlesztésekkel vehet még nagyobb lendületet. A Kaposvári Fejlesztési Központ, az INPUT Program, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa kapcsolódva az Innovate MeOut országos programsorozatához Innováció – Élelmiszer – Gazdaság címmel konferenciát tartott csütörtökön a Dorottya Hotelben.

K.G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Országos innovációs hét rendezvénysorozatának helyszíne volt Kaposvár, hatodikként Budapest, Szeged, Győr, Debrecen és Zalaegerszeg mellett. A városban az egyetemmel és a középiskolákkal karöltve olyan kis- és középvállalatokra szabott innovációs stratégiát indítanak el, amely kapcsolódhat a nagyvállalati beruházásokhoz, fejtette ki Szabó Zoltán, a Kaposvári Fejlesztési Központ szakmai igazgatója. Az élelmiszergazdaságot választották témául, mert nyilvánvalóan ez lehet a régiónk kitörése pontja. A fejlesztési igényeket, lehetőségeket mérik fel, ösztönzést adnak a vállalkozóknak és a fiatalokat is bevonnák a munkába. Borhi Zsombor alpolgármester a megnyitón hangsúlyozta: elindítottak egy gazdaságfejlesztési programot, amelynek most érnek be a gyümölcsei. Innováció nélkül azonban a meglévő cégek nem tudnak megerősödni a versenyhez.

– Minden körülmény adott a fejlesztésekhez, mert fejlesztő államban gondolkodunk – mondta a köszöntőjében Gulyás Tibor, Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes-államtitkára. – A vállalatok látják az irányt, hogy hol kell technológiában és digitalizációban fejlődniük. Ehhez minden feltételt biztosítunk egy komoly pályázati rendszerrel.

Jó példákat is bemutatták a konferencián. A Fino Food Kft. több generációs családi vállalkozásban átlag napi 150 ezer liter tejet dolgoz fel. Új fejlesztésként a vegán termékek felé fordultak. A tejmentes kategóriában a túróhelyettesítő termékük Dubaiból hozta el a Gulfood innovációs nagydíjat, amelyre eddig még egy magyar vállalat sem volt képes. Egyed Linda ügyvezető és Szommer Gábor kereskedelmi igazgató arról beszélt, hogy 300-400 millió forintos plusz bevételt várnak, mert a vegán termékek piaca három év alatt 15 százalékot bővül az előrejelzések szerint.

– Az innovációnak akkor van értelme, ha pénzt csinál azzal együtt, hogy egy vállalat elkötelezett a fenntarthatóság mellett – mondta Sztankó Attila, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója. – Mi olyan melléktermékekből állítunk elő többletnyereséget, ami eddig szennyezte a környezetet, és pénzért szállíttattuk el.

A Kométánál az idén 600 ezer sertést vágnak, ebből 6 ezer tonna melléktermék keletkezik. A májusban nyílt feldolgozó üzemben 2,8 tonna húslisztet és 1,8 tonna takarmányzsírt állítanak elő. Az állateledel piacon értékesítik a húslisztet. Az innováció így 350 millió forinttal járul hozzá a cég bevételéhez.

A modern gazdaság legnagyobb kihívása, hogyan működjünk együtt a dolgozókkal, és ez megmutatkozik az innovációban, hangsúlyozta előadásában Moldován András, befektető, somogyi sertésmogul, hústermék és étteremlánc tulajdonos, agrárinformatikai fejlesztő. A munkaerő ma ugyanis hamar odébbáll, ha nem boldog azzal a munkával, amit elvégezhet. A vezetőknek ezért nagy energiát kell fordítani arra, hogy a legjobb munkaadóvá váljanak, és erre megvannak a praktikák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában