jó évjárat

2021.12.02. 14:00

Savas, szép borokat hozott az idei szüret

Próbára tette az idén a borászokat is az időjárás, ám a Márton-nap utáni összegzések alapján elmondható, hogy a Balatonboglári Borvidéken a közepes termésmennyiség ellenére alapvetően jó évjáratról beszélhetünk.

Gy. Zs.

Fotó: lotus7.hu

Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke érdeklődésünkre felelevenítette, hogy három aszályos év követte egymást, ami a szakemberek számára is új tapasztalatokat hozott. Az aszályon túl jégkárral, helyenként jelentős vadkárral is szembe kellett néznie több borásznak. A hozam ugyan elmarad a tavalyi évtől, ugyanakkor a borvidéken, a birtokokon és még a fajtákon belül is nagy a szórás a mennyiséget illetően. Légli Ottó a saját pincészeténél közel 40 százalék kiesést tapasztalt. Ugyanakkor a gyümölcs egészséges volt, igazán magas lett az idei esztendőben a gyümölcssav-tartalom.

A magas savértékek kihívás elé állíthatják a harmóniára törekvő pincemestereket, ám az elismert borász szerint nem kell tőle tartani, a sav alapvetően érték, a bor gerince. A savas évjárat hosszabb életű borokat is eredményezhet, ami a termelőnek is megnyugtatható lehet akkor, ha van hozzá megfelelő tárolótere, szakszerű tárolási lehetősége.

A városvezetés is igyekszik támogatni a kulturált borfogyasztást a Balatonboglári Borvidék központjában. Légli Ottó és Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere hasonlóképpen úgy vélik: a Platán strand borudvara, ahol több borászat egyszerre jelenhet meg, jó lehetőséget teremt minderre.

Fotó: T. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában