Ingatlanpiac

2022.02.01. 09:00

Lakbérben örömest kullogunk a sor végén

Egy év alatt körülbelül hat százalékkal emelkedtek az albérletárak Kaposváron. Az ingatlan.com összesítése szerint jelenleg átlagosan 90 ezer forintot kell fizetnie annak, aki lakást szeretne bérelni a somogyi megyeszékhelyen. Az eladó ingatlanok jelentősen megdrágultak, a két évvel ezelőtthöz képest 50-70 százalékkal.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Havonta hetvenezer forint alatt szinte már lehetetlen lakást bérelni Kaposváron. Oláh Miklós, az egyik ingatlan­iroda ügyvezetője lapunknak elmondta, ennyi pénzért is csak az kap lakást, akinek az ingatlan állapotát illetően nincsenek nagy elvárásai. A jobb lakásokért legalább 100 ezer forintot kérnek el a városban. Ház Gergely, egy másik helyi ingatlaniroda tulajdonosa szerint is legalább ennyit kell fizetni havonta egy „élhető” lakásért. 

– Nagy a szórás a piacon. Egy felújítandó albérletért 60-70 ezer forintot kérnek, egy jó állapotú, nagyobb, kétszobás lakásért azonban már 100 ezret vagy még ennél is többet kell fizetni – fogalmazott Ház Gergely. – Az érdeklődök egyik fele bútorozott lakást keres, de ha csak bútorozatlan szerepel a kínálatban, az sem feltétlenül akadály – tette hozzá. 

Az ingatlan.com adatai szerint Siófokon az albérletek ára nem változott egy év alatt, átlagosan 120 ezer forintba kerülnek havonta. A házakért viszont többet kell fizetni. Tavaly januárban egy családi házat 200 ezer forintért lehetett bérelni, idén viszont már ezer forint híján a duplájáért. Fonyódon 180 ezer forintba kerül a családi ház bérlése. Balatonlellén 105 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat, ami 15 ezer forinttal kevesebb mint egy éve. Balatonföldváron is csökkentek az albérletárak, 145 ezer forint helyett jelenleg csak 119 ezer forintot kérnek el havonta. 

Az eladó ingatlanok piacán is történt változás. Oláh Miklós kiemelte, a jó helyen fekvő, alsóbb emeleti, kaposvári társasházi lakások már elkeltek. Az eladó lakásokért sok esetben 3-5 millióval, a családi házakért 15-20 millió forinttal kérnek el többet, mint korábban. Ház Gergely szerint a két évvel ezelőtti árakhoz képest 50-70 százalékkal drágultak az ingatlanok a megyeszékhelyen. Az ingatlanosok szerint a drágulásban a különféle családtámogatások bevezetése is szerepet játszik, amely élénkítette a piacot, növelte a vásárlóerőt. 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában