Segély helyett hatszáz munkahely

2022.03.17. 16:12

Két nagyszabású beruházás alapkövét rakták le Kaposváron

Két nagyszabású beruházás alapkövét tették le csütörtökön Kaposváron. Jövőre indulhat meg a gyártás az üvegcsomagoló üzemben és a következő években 31 milliárd forintból a Kométa is bővíti kapacitását. Az ünnepségeken Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta: a magyar kormány nem segélyt adott, hanem finanszírozta a munkanélküliség megelőzését.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az országban elsőként Kaposváron épít a Sisecam üvegcsomagolóanyag-üzemet. Görkem Elverici, a Sisecam Automotive Hungary Kft. vezérigazgatója ünnepi beszédében elmondta: 350 millió eurós beruházás zajlik a somogyi megyeszékhelyen és 2023-ban szeretnék megkezdeni a termelést itt. Kiemelte: ezer embernek adnak munkát az építkezés és a termelés révén. Ahmet Kirman, a vállalat elnöke elmondta: tizennégy országban 43 gyárukban 22 ezer ember dolgozik. – Az európai nyitás ugródeszkája Magyarország, azon belül Kaposvár, ahol az első gyárat létrehozzuk, bízva abban, hogy a beruházás komoly gazdasági fellendülést jelent – emelte ki az elnök.

Forrás: Lang R.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elmondta: 2010-ben négyezer munkanélküli volt Kaposváron és 133 ezer forint volt a nettó átlagjövedelem. Idén ötödére csökkent az állaskeresők száma és a nettó átlagos jövedelem 272 ezer forintra nőtt. – A betelepülő tőkeerős vállalat stabilitást hoz a munkaerőpiacon, célunk, hogy Kaposvár újraiparosítása megtörténjen az elkövetkezendő években – emelte ki a képviselő.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere várostörténeti pillanatnak nevezte a Sisecam vállalat alapkőletételét. – Kellett egy világos városi jövőkép, aminek fő célkitűzése az volt, hogy legyen mindenkinek munkája, aki dolgozni akar és ehhez társuljon magasabb jövedelem – mondta el Szita Károly. Megjegyezte: tíz év alatt háromezer munkahely jött létre és az elmúlt 30 év legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját mérték. Kiemelte: ahhoz, hogy idáig eljuthasson a város, szükség volt a kormány támogatására és a befektetők bizalmára.

Szijjártó Péter ünnepi köszöntőjében elmondta: a válságok évtizedét éltük meg, de  a higgadtsággal, a felelősséggel, a megfontolt viselkedéssel a kormány nem segélyt adott, hanem finanszírozta a munkanélküliség megelőzését. – 2021 a rekordok éve volt, soha nem volt ekkora gazdasági növekedés, beruházási hullám és ennyire alacsony a munkanélküliség, és nem tudtunk akkora exporteljesítményt felmutatni, mint a tavalyi esztendőben – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. – Kaposváron a Sisecam vállalat 85 milliárd forintból hozza létre első hazai gyárát, amelyhez 14 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott és így 330 új munkahely létesül – húzta alá Szijjártó Péter.

 

A Kometa 99 Zrt. húsüzem alapkövét is letették csütörtök délelőtt. Giacomo Pedrazzini, a vállalat ügyvezetője bejelentette: 31 milliárd forintból automatizált raktárat, modern szeletelő- és csomagoló üzemet hoznak létre és új húskészítménygyártó üzem is épül. Ehhez a magyar kormány 11 milliárd forint támogatást nyújtott. – Magyarország mezőgazdasági szempontból az ígéret földje, meg szeretnénk duplázni a vágási kapacitást, 220 új munkahelyet teremtünk, valamint a forgalmunkat 58 milliárdról 2025-re 150 milliárdra emeljük – emelte ki az ügyvezető.


Vonzó a betelepülő vállalatok számára a nemzetközi vasútvonal közelsége

Ünnepélyes keretek között adta át csütörtök délután a csurgói ipari parkot Szijjártó Péter külügyminiszter, Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Füstös János polgármester. 

Forrás: Kovács Tibor

– Nem volt korábban az önkormányzat tulajdonában olyan terület, ahol le tudtak volna telepedni vállalkozások – mondta Füstös János, Csurgó polgármestere. – A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy 450 millió forintból ipari parkot hozzunk létre.
Füstös János hozzátette: a nyolc és fél hektárnyi területet közművesítették, víz, villany, gáz- és szennyvízrendszert építettek ki, valamint az utat leaszfaltozták és kamerarendszert telepítettek.

Kiemelte: több vállalat érdeklődött már, vonzó számukra például az, hogy az ipari park közvetlen szomszédságban nemzetközi vasútvonal található, a kocsik a tengeri kikötőig, Rijekáig közlekednek.
– Önmagán túlmutató jelentőséggel bír az ipari parkok létrehozása, ugyanis ezek hozzájárulnak azon versenyképes, beruházásbarát környezet további erősítéséhez, amelynek nyomán a magyar gazdaság tavaly a válság ellenére is rekordévet zárhatott – közölte az átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

– Az ipari park Csurgó gazdasági fejlődésének fontos állomása és azon dolgozunk, hogy mielőbb benépesülhessen olyan vállalkozásokkal, amelyek révén új munkahelyek jönnek létre, ahol a helyiek és környékbeliek dolgozhatnak – mondta el Szászfalvi László. Az országgyűlési képviselő kiemelte: Csurgón és térségében a munkanélküliség az elmúlt tíz évben ötven százalékkal csökkent és a kormányzati források révén a középületek megújultak, épül a szálloda-és élményfürdő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában