Rekord forgalom

2022.04.12. 12:08

Drága minden falat, mégis sláger a sonka

Füstölt, kötözött combsonka, szívsonka, hátsó csülök és lapocka: a húsvéti lakoma főbb kellékeinek beszerzése már elkezdődött a napokban. Több üzletben az idén 10-15 százalékkal drágább a sonka, a somogyi kereskedők szerint a vevők nem spórolnak az ünnepi lakomán. Kereskedők szerint a vevők az idén többet hagynak náluk, a 2022-es ünnepi forgalom erősebb lesz, mint a korábbi.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Élni tudni kell – mondta mosolyogva hétfőn dél­előtt egy kaposvári ­fiatalasszony vásárlás közben. – Sonkát, oldalast, tarját és combot is vettem, tele van a kosár, jó nehéz, de az ünnepek alatt nem akarok idegeskedni. Nagy a család, bőven kell étel. 

 

Meiszner Péter, az egyik kaposmérői ABC-üzlet helyettes vezetője azt mondta: elindult a húsvéti nagybevásárlás, pillanatnyilag hat fajta sonkát kínálnak. Butor Sándor, a 20 boltot működtető nagyatádi Atád Coop Zrt. cégvezetője szerint térségükben is érezhetően erősödik a forgalom, náluk egyik sláger a kötözött sonka. A vásárlókat a kaposvári húsüzletekben szinte sonkahalmok fogadják, az egyik helyen a füstölt hátsó csülök kilója 1599 forint. Ponekker László, a kaposvári Privát-Hús Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója azt mondta: a vásárlók zöme nem kísérletezik és marad a bevált ízek mellett. Füstölt, darabolt, nyers comb, sonka, kötözött combsonka, szívsonka vagy füstölt főtt frikandó sonka is megtalálható a bőséges felhozatalban. A friss visszajelzések alapján sokan továbbra is kifejezetten a szaftos, hagyományos húsvéti termékekből választanak. 

 

– Töretlenül 30 éve vagyunk jelen a piacon – mondta Ponekker László. – Bár az eltelt időszakban rengeteg változás zajlott le az ágazatban, de a húsvét mindig fontos volt, s az is maradt a somogyi vásárlóknak. Szerintem az idén felszabadultabban ünnepelnek az emberek, mint tavaly. A koronavírus-járvány miatt már nincsenek korlátozások, a családok kényelmesen utazhatnak. Bár nálunk nagyjából 10 százalékkal drágult a füstölt hústermékek ára, mégis úgy tapasztaljuk, hogy a vásárlók húsvétkor nem takarékoskodnak a menün. Már érezzük a forgalomélénkülést, folyamatosan gondoskodunk a sonkautánpótlásról, s ahogy közeledik a hétvége, úgy egyre nagyobb mennyiségben fogy a karaj és a comb is. 

 

A füstölt, kötözött lapocka kilója 1390 forint, a szívsonka combból 3990 forint, míg egy kiló füstölt csülök 2119 forint; a vevőket ilyen árak fogadják az egyik üzletláncnál. Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy a füstölt áruk egy része közel 15 százalékkal drágult tavaly húsvét óta, a vevők többsége a kötözött sonkát keresi. 
 

 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában