Bevetésre készen

2022.04.23. 20:00

Elindult a jégelhárítás Somogyban is

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Az ötödik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 15-én üzemelte be a berendezéseket. Somogyban 63 kézi és négy automata rendszer működik. 


Kovács Zsolt negyedik éve kezeli Somogyjádon azt a talajgenerátort, amely francia elv alapján működik azzal a céllal, hogy csökkentse a településen és környékén a jégveréseket. – Egy applikáción keresztül kapjuk a jelzéseket, a tavalyi szezonban 70 alkalommal kellett a berendezést elindítani – tette hozzá. Kiemelte: ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlik a felhőkbe, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. – A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le – jegyezte meg Kovács Zsolt


Somogy megyében hatvanhárom kézi és négy automata rendszer működik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer révén minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A NAK által kiépített rendszernek az idei immár az ötödik üzemelési éve, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint minden, a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszerben 2021-ben a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek a gazdák. 


A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat. A kezelők körében idén is versenyt hirdet a NAK. A riasztási időszak lezárultával a legjobb kezelő 80 ezer forint jutalomban, a megyei legjobbak 30 ezer forintban részesülnek. A jégkármérséklő rendszer 2022. április 15-én megkezdett riasztási időszaka 2022. szeptember 30-ig tart. 
 


Fotó: Kovács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában