Drágulás

2022.05.14. 09:00

A tíz kiflink egy százassal többe kerül

Hét sütőipari beszállító közül három emelt árat május elejétől az egyik nagy somogyi kereskedelmi társaságnál. A legdrágább fehér kenyér kilója a múlt héten még 469 forint volt, most 539 forintba kerül.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nem örülök az újabb emelésnek, a sütödék rendszerint a magas lisztárra és a dráguló energiára hivatkoznak – mondta Hatta József, a kaposvári Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője. – Hét sütőipari beszállítónk van, s a jelek szerint májusban nem lehet kizárni további árváltozást. 

A zrt. boltjaiban a zsemle 45 forint volt, ettől a héttől 50 forint. A legolcsóbb fehér kenyér kilója 399 forintba került néhány napja, most 449 forint, a nosztalgia kifli 89 forintról 99 forintra drágult. S azok is mélyebben zsebükbe nyúlhatnak, akik szeletelt fehér kenyeret szoktak vásárolni. Az egyik somogyi gyártó termékét a korábbi 319 forinttal szemben 359 forintért adják. Hatta József szerint ha a liszt nem lenne hatósági áras, akkor egyes piaci ajánlások szerint a BL-55-ös liszt kilója akár 349 forint lehetne, ezzel szemben cégük jelenleg 219 forintért kínálja. 

– A sütőipari drágulás hatására visszaeshet a forgalom – hangsúlyozta Hatta József. – Sok vevő minden bizonnyal körültekintőbben vásárol majd, jobban megnézi, hogy mire adja ki a pénzét. Lehet, hogy valaki nem egy kilós kenyeret, hanem fél kilósat kér, s ez ahhoz is vezethet, hogy kevesebb megszáradt árut dobnak ki, csökken a pazarlás. Társaságunk is alkalmazkodik a körülményekhez, így a vásárlók valamennyi üzletünkben legalább két-három beszállító termékeit megtalálják, s ezzel biztosítjuk, hogy olcsóbb és drágább kenyér, pék­áru közül egyaránt válogathatnak. 

A kaposvári Slendy Pékség hétfőtől 15 százalékkal emelte árait. Ojtó Lajos tulajdonos azt mondta: a liszt ára szinte havonta 15–20 forinttal felmegy. A siófoki Marci Pékség termékei május 9-től nagyjából 9 százalékkal drágulnak. 
 

Kétezer üzletben vizsgálódtak a fogyasztóvédők

– Az idén másodszor emeltünk árat, májustól 12–15 százalékkal kérünk többet a kenyérért, pékáruért – mondta Tóth Tamás, a Deseda pékség tulajdonosa. – Nemcsak a liszt drágult, hanem a piténél használt gyümölcstöltelékek, a margarin, s a buktakészítéshez szükséges túró is. Ha így zajlanak a folyamatok, akkor legközelebb júliusban is árat emelünk. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az egyes élelmiszerekre bevezetett, újabb két hónappal meghosszabbított árkorlátozás betartását július elsejéig az ország minden részében számon kéri a fogyasztóvédelem. A kormányhivatalok szakemberei február óta mintegy kétezer üzletben vizsgálták az árakra, készletekre és tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában