Külföldi korlátozás

2022.05.30. 11:30

Gyorsan reagáltak a somogyi töltőállomások a változásra

A benzinkutaknál péntektől már kizárólag a magyar rendszámú autók tankolhatnak a benzinárstoppal maximalizált árú olcsóbb üzemanyagból. A somogyi töltőállomások is gyorsan reagáltak a változásra. Volt, ahol már kora reggel magyar és angol nyelvű tájékoztató várta a sofőröket.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Szia, a forgalmidat légy szíves, vidd be a kollégámnak – mondta egy kaposvári benzinkutas pénteken délelőtt egy fiatal autósnak. Az illető elővette a papírokat, s pillanatok alatt elintézte a tankolást. Öles felirat hirdeti az oszlopnál: a vásárlókat arra kérik a literenkénti 479,9 forintos hatósági ár érvényesítéséhez, hogy mutassák fel a magyar forgalmi engedélyt a kasszánál. 

– Ha csak ennyi a változás, akkor szerintem nem nagy ügy – mondta egy középkorú férfi. – Több mint 20 liter benzint vettem, felmutattam a forgalmit, összehasonlították a rendszámmal, s minden rendben volt. Most nem volt nagy tömeg, hamar végeztem, az más kérdés, hogy mi lesz nyáron, ha feltorlódik a sor. 

Technikai probléma miatt csak magyar rendszámú gépjárműveket tudtak kiszolgálni – a sofőrök ezzel szembesülhettek pénteken dél körül. A külföldi rendszámosok kizárólag érvényes céges kártyával spórolhattak, vagy a drágább üzemanyagot vehették. 

A kaposfői benzinkúton naponta nagyjából 450–500-an tankolnak, a járművezetők közel 60 százaléka gázolajért fizet. A személyautókon kívül kamionok is sűrűn be­gördülnek a céghez, a környéken fuvarozó, s külföldre tartó sofőrök is gyakran csordultig töltik a tankot. Ők piaci árat fizetnek, a gázolaj pénteken literenként 662,9 forint volt. Tóth Noémi, a vállalkozás vezetője azt mondta: a lehető legrövidebb időn belül alkalmazkodtak az új előíráshoz. Kora dél­előttig csak magyar rendszámos személygépkocsi-vezető vásárolt náluk üzemanyagot, egyetlen külföldi sem jött. 

– Az autósok között gyorsan terjednek a hírek – mondta. – Pénteken többször is előfordult, hogy egyesek kérés nélkül behozták a forgalmit. Lényeg, hogy a jogosultságot a fizetés előtt kell tisztázni. S ha esetleg külföldi autós jönne hozzánk, akkor pontosan elmagyarázzuk az újdonság lényegét. Gyorsan, gördülékenyen próbálunk átállni, nálunk egy kasszarendszert üzemeltető cég működik, amelyik az összes változást követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában