Jobb méhészév

2022.05.08. 17:30

Somogyi csuroghat az ukrán méz helyére

A nyár közepétől 8-10 százalékkal drágulhat a méz, melyből megyénkben évente átlagosan 1500-2000 tonnát állítanak elő. A repce most virágzik, az akác május közepén, végén, s a somogyi méhészek 2022-ben közepes szezonban reménykednek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lénárt Márton

– A tavalyi mézkészletek nagy része elfogyott, pillanatnyilag jóval kisebb a választék, mint amilyen tavaly ősszel volt – mondta Mészáros János, a kaposvári Zselic Méhészeti Egyesület elnöke. – A termelőknél jelenleg az akácméz kilója 3500–4500 forint, a hárs nagyjából 2500–3500 forint, míg egy kiló napraforgó- és repceméz közel 2000–2500 forint. 

A munkához szükséges eszközök, felszerelések ára jelentősen felment, egyes gyógyszerekért csaknem kétszer annyit kell fizetni, mint tavaly. A cukor ára bő egy év alatt közel 40 százalékkal emelkedett. Mészáros János szerint elkerülhetetlen a mézdrágulás, nyár közepétől 8-10 százalékos emelkedésre van kilátás. Kiemelte, a méz árát nem lehet az egekig emelni, ha a termék ugyanis túl drága, akkor a vevők jóval kevesebbet vásárolnak. A somogyi méhészek alapvető érdeke, hogy az előállított minőségi mézet időben eladják. A piaci folyamatokat sok minden befolyásolja, így az orosz–ukrán háború is. A konfliktus miatt az uniós piacra várhatóan a szokásosnál kevesebb virágméz juthat, ugyanakkor a kereskedők nyilván pótolni akarják a kieső mennyiséget, részben magyar termelőktől. 

A somogyi méhészek abban bíznak, hogy a 2022-es idény jóval eredményesebb lesz az előző évinél. – Rettenetes volt a 2021-es szezon, az akác nagy része elfagyott, több tagtárs megsínylette a hideg, esős időjárás következményeit. Ezt tükrözték az eredmények is. Megyénkben évente 1500-2000 tonna mézet állítanak elő, tavaly csupán nagyjából 800 tonnát. 

A Zselic Méhészeti Egyesületnek 130 tagja van. Mészáros János azt mondta: a megtermelt somogyi méz nagyjából 50 százaléka akác, a repce és a napraforgó részesedése 30-35 százalékra tehető. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ezek az arányok az idén is maradnak. 

Tehetsz méh többet! elnevezéssel átfogó szakmai összefogás és társadalmi kampány indult, ennek célja, hogy felhívják a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, s javítsák a mintegy 20 ezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat gazdasági helyzetét, versenyképességét, illetve ösztönözzék a hazai mézfogyasztást, derült ki a tájékoztatójukból. 
 

Világkiállítást terveznek a méhészek

Magyarország megpályázta a 2025-ös méhészeti világkiállítás rendezését – közölte a minap az agrárminiszter a közösségi oldalán. Nagy István bejegyzése szerint a kormány támogatta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület javaslatát, hogy Magyarország adjon otthont a rangos nemzetközi eseménynek, a 49. Apimondia kongresszusnak. A soron következő kongresszust Isztambulban tartják, ahol 126 ország méhészeti vezetője dönt majd arról, hogy melyik ország rendezi a 2025-ös méhészeti világkiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában