Nagyüzem a földeken

2022.07.01. 10:30

Péter, Pál napján megkezdődött az őszi búza aratása

Hagyományosan Péter, Pál napján kezdődik az aratás. A szerdai névnapon a somogyi gazdaságok többségében is elkezdődött az őszi búza betakarítása, a következő hetekben összesen ­50 114 hektáron dolgoznak a gazdálkodók. Számos gazdaságban egyelőre hektáronként 6-7 tonnás átlaghozamra számítanak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

Nálunk csütörtökön indult a búza betakarítása – mondta Berkes Gábor inkei családi gazdálkodó. – Összességében 210 hektáron dolgozunk, s titkon abban bízom, hogy elérjük hektáronként a hat tonna feletti átlagot. Összehasonlításként: tavaly 7,7 tonnás eredményünk volt. A betakarítást bérmunkában oldjuk meg, két kombájn dolgozik a szántón, s ha minden rendben lesz, akkor a jövő hét közepéig végzünk. A termés egy részét eladtuk, a többit betároljuk, szerencsére elegendő tárolókapacitással rendelkezünk. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának adatai szerint Somogyban 2020-ban 47 206 hektáron termesztettek őszi búzát, s a 2021-es 50 412 hektár után az idén 50 114 hektáron. A kisvállalkozások, illetve a nagy területen gazdálkodó agrárcégeken kívül a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikumban is felkészültek az aratásra. Princz Zoltán igazgató azt mondta, a 35 hektáron ter­mesztett búzánál – a tavalyi 4,5 tonnás hektáronkénti átlagterméssel szemben 5-6 tonnával számolnak. – Bizakodunk, hogy időben és minél hamarabb befejezzük az aratást, a kezdést a jövő hét elejére időzítjük – hangsúlyozta az igazgató. – A betakarított búzát eladjuk, a bevételt fejlesztésekre fordítjuk. 
Karád határában is csütörtökön készítették elő a csaknem 50 hektárnyi őszi búza aratását. Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó, aki egyben a NAK megyei alelnöke, azt mondta, három térségben összesen 180 hektáron ter­meszt búzát, Látránynál a héten kezdték a betakarítást. Eltérő képet mutat a mennyiség és a minőség, egyes táblákon hét tonna körül alakul a hozam, míg azokon a domboldalakon, ahol beszáradt a gabona, 4–5 tonna között változik a hektáronkénti átlagtermés. Ilyenkor csak az aratásra figyelünk – mondta Udvaros Zoltán. – Nincs se szombat, se vasárnap, csak munka van és dolgozni kell. Legfontosabb, hogy a megérett búzát gyorsan learassuk és betároljuk.  Szentpétery Szabolcs vízvári gazdálkodó azt mondta: a 800 hektárnyi őszi búza aratását csütörtökön kezdték, s közepes terméssel számolnak. Bérmunkában négy kombájn végzi a feladatot. 
– Eltörött az egyik pótkocsi laprugója, ez megakasztotta a munkát – mondta Kersák György siófoki gazdálkodó. – Harminchektárnyi búzánk van, csütörtökön álltunk neki a betakarításnak, ám a technikai probléma miatt alig három hektáron végeztünk. Remélem, minél hamarabb folytathatjuk a munkát. 
A gazdálkodó szerint nehéz idényen vannak túl, az aszály miatt a földekből legalább 200 milliméternyi csapadék hiányzik. 
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában