Alapanyag-szállítási idő

2022.09.27. 16:52

Egy-egy projektet is ellehetetleníthet a hosszú szállítási idő

A somogyi cégvezetőknek már ma a jövőre kell gondolniuk. A szó szoros értelmében a jövő évre, ugyanis olyan hosszúra nyúltak az alapanyag-szállítási idők, hogy aki nem gondolkodik előre, annak nem lesz mivel dolgoznia.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

A csurgói Metallux Zrt.-nél a megrendelt műanyag és acél­áru általában határidőre megérkezik. Tóth János elnök-ügyvezető szerint viszont kritikus egyes elektromos berendezések – például vezérléstechnikai alkatrészek – szállítása. Azt mondta: a beszerzési idő elszállt. Van olyan termék, amihez régebben egy hónap alatt hozzájutottak, most ugyanerre egy vagy akár másfél évet is várniuk kell, ami egy-egy projektet majdnem ellehetetlenít. 

A Kaposvári Villamossági Gyár a korábbi egymilliárd forint helyett közel 1,5 milliárd forint értékű készletet rendel. A beszerzők szerint szükség van az előrelátásra, mert amíg korábban egyes acéltermékekből 6-8 hét volt az átfutási idő, manapság könnyen előfordulhat, hogy 5-6 hónap alatt érkezik meg a várt szállít­mány. Szalai Gyula ügyvezető azt mondta: acéllemezből évente több 100 tonnát vásárolnak. – Az iparban használt ezüst ára szeptemberben közel 5 százalékkal esett vissza – közölte Szalai Gyula igazgató. – Nagyjából 600 milliót költünk erre. A legnagyobb mennyiségben továbbra is az úgynevezett finom acéllemezeket használjuk fel. Az is gondot jelent, hogy gyakran a megrendelni kívánt terméknél legfeljebb irányárat ad meg a beszállító, így nehéz tervezni. 

 

Árcsökkenés volt, de messze van még a Covid előtti árszint

– A szénacélnál az utóbbi hetekben minimális árcsökkenés volt – mondta Török Gábor, a kaposvári Török Kft. ügyvezetője. – A rozsdamentes acél és az alumínium viszont tartja az árát. A termeléshez nélkülözhetetlen alapanyagokból az év végéig elegendő mennyiséggel rendelkezünk, s mivel bőven van munka, ezért már 2023-ra is rendelünk árut. Török István, a cég tulajdonosa hangsúlyozta: partnereikkel folyamatosan tartják a kapcsolatot, s ennek megfelelően ütemezik az acél és egyéb termékek beszerzését. 

– Somogyban csaknem 20 nagyobb megrendelőnk van – közölte Győri Gábor, a kaposvári Győri Kft. ügyvezetője. – Beton­acélt és acélhálót is nagyobb tételben értékesítettek, s az elmúlt hónapokban az acélgerenda is szépen fogyott. Bár egyes acélárunál nyáron némi árcsökkenés volt, de a szakember szerint még mindig messze van az elfogadható, Covid előtti árszinttől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában