Jármű

2023.01.27. 08:20

Begördült a busz Böhönyére

Új tanyabuszt vett át szerdán a böhönyei önkormányzat. Bár a járművet tavaly tavasszal rendelték meg és a kereskedés szeptember végére ígérte a jármű leszállítását, a nemzetközi alkatrészhiány miatt csaknem négy hónapot késett az átadás.

Harsányi Miklós

– Településünkön januártól tanyagondnoki szolgálat működik, s az új járművet többek közt a külterületen élő idős emberek ellátásához használjuk – mondta Zsoldos Márta Piroska böhönyei polgármester. – A szőlőhegyen, a Bem utcában, Dávodpusztán és Terebezdpusztán több mint 200-an élnek. Egy kilencszemélyes járművet vásároltunk Nagykanizsán, amit szerdán hoztunk haza. 
Nem minden település ilyen szerencsés, Heresznyén csaknem 1,5 éve várnak az új falubuszra. A korábbi egy balesetben totálkárosra tört, most egy 17 éves kisbuszt bérelnek. Rengel László polgármester azt mondta: a Magyar Falu Program pályázatán közel 15 millió forintot nyertek. 
– A kaposvári járműkereskedés munkatársa arról tájékoztatott, hogy később kapjuk meg a falubuszt – mondta. – Eddig úgy volt, hogy áprilisban vesszük át a kilencszemélyes dízeljárművet, ám az átadás megint csúszik. Az alkatrész-, illetve chiphiányon kívül a beszállítókra hivatkozott a szalon alkalmazottja, s azzal biztatott, hogy júniusban jön az új autó. 
Az iharosberényi önkormányzat három éve önerőből vásárolt egy kilencszemélyes kisbuszt. Közel 9,6 millió forintot fordítottak a jármű beszerzésre, ami már 43 ezer kilométert tett meg. Zsirmon Endre polgármester elmondta: a kisbuszt legalább 7-8 éves koráig akarják hajtani, akkor próbálnak majd újítani. – Az önkormányzati járművel óvodásokat, iskolásokat is szállítunk, s a napi feladatok ellátásán kívül rendezvényekre is elvisszük a helyieket. 
– Hellyel-közzel érezzük a chiphiányt – mondta Guzmics Gábor, a kaposvári Kapos Autó Kft. egyik tulajdonosa. – Időnként nincs annyi új autó, mint amennyire szükség lenne. Általában 2-3 hónapot kell várni a járműre, de akik színben, felszereltségben kompromisszumot tudnak kötni, azok ennél rövidebb időn belül is hozzájuthatnak a kiválasztott járműhöz. 
Tavaly még az is előfordult, hogy nyolc hónapig vártak egy új modellre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában