Kerékre cserélhetik a mankót

2023.02.07. 07:00

Új autóra egymillió forintot kaphatnak a mozgáskorlátozottak

A súlyos mozgáskorlátozottak és az egyéb fogyatékkal élők 2021-ben és 2022-ben is két-két alkalommal pályázhattak gépjárműszerzési, illetve -átalakítási támogatásra.

H. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksandr Kirillov

A kormányhivatal arról tájékoztatta lapunkat: tavalyelőtt 35-en kaptak gépkocsiszerzési, hatan pedig gépkocsi-átalakítási támogatást, 2022-ben pedig negyvenen jutottak pénzhez. Új autónál fejenként akár egymillió forint, használt esetében legfeljebb 600 ezer forint volt a támogatás. Az állam a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét igyekszik javítani a munkába járáshoz, tanuláshoz, illetve a mindennapi élethez nélkülözhetetlen közlekedés megkönnyítésével. Januártól ismét lehet pályázni, az érdeklődők a részletekről az interneten tájékozódhatnak. A kormányhivatal döntését a mozgáskorlátozottak érdekképviseleti szervének képviselője, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és szociális szakemberből álló bizottság segíti. 

autó szélvédőjénél mozgáskorlátozottak jele, jelvénye Felvonulási tér, mozgássérült gépkocsivezetők ügyességi versenye, autós ügyességi verseny mozgáskorlátozottak mozgássérültek tolószékesek tolókocsisok kerekesszékesek autós ügyességi versenye, autóvezetés, autóverseny autóba beszáll, autóból kiszáll

Hegedűs Lajos, a mozgáskorlátozottak somogyi egyesületének elnöke kiemelte: az utóbbi időben jelentősen megnőtt az új és a használt gépkocsik ára, ami alapvetően befolyásolhatja a támogatás iránti érdeklődést. S az egyszerűbb jármű-átalakítás ára is nagyjából 180-250 ezer forintba kerül, miközben legfeljebb 90 ezer forint a támogatás. 

– Van, aki csak automata váltós kocsival közlekedhet, s ezért szükséges a műszaki beavatkozás – hangsúlyozta. – A jelentkezők március 31-ig adhatják be kérelmüket a kormányhivatalhoz, s évente kétszer bírálják el. 

A somogyi szervezetnek közel 3000 tagja van, 13 körzeti csoport működik, s csak Kaposváron és környékén három csapat várja az érdeklődőket. 


Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában