Valós megoldás kell

2023.06.30. 18:33

Tíz éve már egyedülálló ragadozógyérítési program fut Somogyban

Szerdán zárult a ragadozógyérítési hét Somogyban, amelynek záró terítékéhez igazgították a Hivatásos Vadász Megyei Válogató Versenyt és szakmai napot.

Sonline.hu

A ragadozógyérítésre június 20-ig jelentkezhettek egyéni hivatásos- és sportvadászok, valamint vadászatra jogosultak. A program keretében ragadozók elejtése június 21. 00.00 órától június 28. 24.00 óráig tartott. Ez idő alatt Somogyban 192 szőrmés ragadozó és szárnyas kártevő került terítékre, ebből 48 róka, 5 aranysakál, 31 borz, 1 nyest, 53 dolmányos varjó, 48 varjú és 6 szajkó. 

A közös teríték kürtszóval vette kezdetét, majd Pongrácz István, az OMVK Somogy megyei területi szervezetének elnöke és Dr. Varga Gyula hivatásos vadász alelnök köszöntötték a megjelent vadászatra jogosultak képviselőit, a résztvevő sport,- és hivatásos vadászokat. 

Dr. Kemenszky Péter, az OMVK SVTSZ titkára értékelte a tíz éve demonstratív módon futó programot. Elmondta: nőtt a szárnyas kártevők aránya Somogyban, hiszen az elejtett egyedek 55 százaléka szárnyas dúvad volt. Hozzátette: a legtöbb egyedet létrás- és Larsen csapda segítségével ejtették el a résztvevő vadászok, akik maguk is meglepődtek azok használhatóságán. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampányszerű gyérítés nem valós megoldás a ragadozókérdésre, mert azok számának apasztása egész éven át tartó, folyamatos feladata lenne a vadászatra jogosultaknak. 

A legtöbb ragadozót Vajda István, a Kapostáj Zrt. képviseletében ejtette el, ő 48 egyedet hozott terítékre, a második helyezett a programban Beda János, a Tengődi Diana Vadásztársaságtól, aki 34 ragadozót és szárnyas kártevőt ejtett el, őt pedig a Polányi Vadásztársaság területén aktív Rózsa Martin, aki 26 egyedet hozott terítékre. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában