Közös költségek

2023.07.12. 07:00

Lenullázta a kamat a társasház számláját

Csődközeli állapotba került néhány kaposvári társasház a megemelkedett hitelkamatok miatt. Vannak olyan lakóközösségek, akik sok százezer forinttal többet fizetnek a havi törlesztőrészletért, mint egy évvel korábban. A közös képviselők állami segítséget sürgetnek.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Több mint 40 millió forint hitelt vett fel az egyik Honvéd utcai társasházi közösség még 2019-ben. A három lépcsőházból álló ingatlan lakóinak azért volt szüksége a kölcsönre, hogy teljesen felújítsák az épületet. A hitelből a tető vízszigetelését végezték el, megújult a homlokzat, körbeszigetelték az épületet és új lépcsők is készültek. 

Az első években a kölcsön havi törlesztőrészlete megegyezett az előzetes kalkulációval, tavaly azonban rohamosan elkezdett emelkedni az összeg. Javós Csilla a Honvéd utcai társasház közös képviselője lapunknak elmondta, tavaly novemberben a bank 170 ezer forinttal többet, összesen 370 ezer forintot vont le a lakóközösség számlájáról havonta, idén nyáron azonban már 540 ezret. 

– Úgy tájékoztatott a bank, hogy azért változott meg a törlesztőrészlet összege, mert a jegybanki alapkamat jelentősen megemelkedett – mondta Javós Csilla. – Emiatt most ott tartunk, hogy a társasháznak a bankszámlája nullás. Semennyi pénz nincsen rajta, mert ha érkezik rá valamekkora összeg, azt azonnal levonják. Ez viszont csak egy ideig lesz így. A banki ügyintéző azt mondta, hogy ha akkora hátralékunk lesz, amit már nem tudnak sehogy sem levonni, akkor felmondják a szerződést, és a teljes hitelösszeget – mely a tavaly év végi állapot szerint 31 millió forint – elkezdik ráterhelni a lakásokra, lakókra. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik lakást ez idő alatt eladják, annak az árát „elviszi” a bank. A társasházi törvény szerint lehet ilyet csinálni, mert a tulajdonosok az egyszerű sortartásos kezesség szabályai alapján felelnek a tartozásért – hangsúlyozta a közös képviselő. 

Javós Csilla hozzátette, a bank azt javasolta megoldásként, hogy gyűjtsék össze a hitel árát és fizessék vissza egyben. A nagyjából 30 millió forintos hitelen negyvenen osztoznak, így tulajdonosonként mintegy 750 ezer forintot kellene befizetni. Ekkora összeget azonban nem minden család tud kifizetni. Javós Csilla elmondta, idén már kétszer emeltek a közös költségen, de még ez sem elég ahhoz, hogy fedezzék a kiadásaikat. A közös képviselő hozzátette, nem egyedi a probléma, ezért is írt levelet Kaposvár országgyűlési képviselőjének. Javós Csilla szerint állami beavatkozásra lenne szükség, és valahol maximalizálni kellene a kamatokat. 

A felújítási alapból is fizették a hitelt

Egy másik kaposvári, a Rózsa Lakásszövetkezet több társasházát is érintik a megemelkedett hitelkamatok. Schmidt János a szövetkezet elnöke megkeresésünkre elmondta, 37 épület tartozik hozzájuk. Kilenc társasháznak van hitele, melyet felújításra vettek fel. Ebből heten vannak „sarokba szorítva”, vagyis jelentősen megemelték a közös költséget, hogy fedezni tudják a megnövekedett hitel összegét és az egyéb kiadásokat. Schmidt János kiemelte, a felújítási alapból is kellett átcsoportosítani összeget a másik számlára, hogy fedezni tudják a kölcsön összegét. Az egyik társasház hitelének a havi törlesztőrészlete egy év alatt 237 ezer forintról 380 ezerre emelkedett. A szövetkezet elnöke hozzátette, úgy döntöttek, hogy amíg ilyen magasak a kamatok, addig a társasházaik nem vehetnek fel hitelt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában