Közeleg az árstop vége

2023.07.01. 14:00

Nem lesz felhalmozás, de kivezetés előtt jól fogynak az árstopos élelmiszerek

Felhalmozó jellegű pánikvásárlás is bekövetkezhet a magyarországi boltokban az ár­stopok augusztus elsejei kivezetése előtti hetekben, találgatnak a szakértők. A kereskedők ugyan nem erre számítanak, de a somogyi boltokat járva azt tapasztalhatjuk, hogy már most több fogy az árstopos termékekből.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Somogy A kis vidéki üzletekben már lecsendesedett a hullámszerű árukeresés, az elmúlt évben ez lecsengett, felelte érdeklődésünkre Gulyás Árpád, a Csurgó-Coop Zrt. vezérigazgatója. Szerinte azonban az emberek egy része nem nagyon tudja megkülönböztetni a most hatályba lépett, 20 árucikket érintő kötelező akciózást meg az árstopot, de ha eljut hozzájuk az árstopok kivezetésének híre, elképzelhető, hogy egy-két héten belül felhalmozásba kezdenek. Most ezt még kevéssé tapasztalják. Inkább az a jellemző, hogy az árplafon alatti árukból nem lehet nagy tömeget beszerezni, ezért abba szaladhat bele a kereskedő, hogy ha mégis megugrik a kereslet, akkor nehezebben tud eleget tenni a készlettartási kötelezettségének. 

Nem lesz igazi felvásárlási roham – állította határozottan Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. vezetője. Mivel augusztus 1-től a beszerzési ár plusz áfa összegből kell adni 15 százalékos árengedményt, a kötelező akciózás a kereskedelemnek mindenképp veszteséget fog jelenteni, magyarázta. A beszerzési árnál alacsonyabban kell adniuk a terméket, de pontos számítást kell majd végezni arra, hogy ez mit jelent. Eddig az árstopos élelmiszerek esetében általában egy terméken akár 50 százalék vesztesége is lehetett a kereskedőknek. Az ártopos termékekből sokat eladtak, de a veszteség sem volt rajta kevés. Az idei első negyedévben 7–8 millió forint volt az árstop miatti veszteségük, és az ilyen árréskiesés mértéke tavaly megközelítette a 40 millió forintot. – Az emberek többsége augusztus előtt várhatóan mégsem „tankol” fel – mondta –, mert úgy gondolják, hogy sokkal nem lesz már drágább az ár. A kristálycukor ára 270 forint körül van, a statisztikai ára 261 forint, az árstopok kivezetése után valószínűleg 300–350 forint körül alakul majd. Persze a beszerzési ár változását nem a kereskedelem szabályozza. 

élelmiszer bolt kereskedelem
A cukor különösen jól fogy. 
Fotó: Lang R.

Azt biztosnak tartja, hogy a vevőknek kötelezően adott 15 százalékos akciózási árengedmény még jelentősebb is lesz a 20 termékcsoportra, mert a kereskedők ennél is többet áraznak le, hiszen a verseny megköveteli, hogy kedvezménnyel dolgozzanak a kereskedők.

Fotó: Lang R.

Kovács Györgyné (Kaposvár): Hallottam erről, de én biztosan nem spájzolnék be, mert nem jó a tapasztalatom erről. A koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott élelmiszerek közül ugyanis sokaknak lejárt később a szavatossága, ki kellett dobni. Cukorból meg ilyesmiből meg nem érdemes öt kilót venni. Húst keveset vásárolunk.

Fotó: Lang R.


Nagy Gábor (Siófok): Nem törődtem különösebben az árstopokkal, mert ami kellett, azt megvettem, bármennyivel is nőtt az ára. Az árstop hatását nemigen vettük észre, amikor a kasszánál fizetni kellett. Inkább az volt a kérdés, hogy az árstopos élelmiszerekből volt-e egyáltalán a boltban, és nem fogytak-e ki belőle.

Fotó: Lang R.


Vajger Zoltán (Kaposvár): Bespájzolnék én, ha több nyugdíjat kapnék. Emiatt én nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Biztos vagyok abban, hogy aki teheti, felhalmozva vásárol majd a most még olcsó árstopos termékekből. A tej vagy a csirkemell eláll a hűtőben, miért ne akkor vennék, amikor még olcsóbb? 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában