Agrár

2023.08.29. 18:17

Öt extra tipp a kiskertekbe az ÖMKI-től a biológiai sokféleség támogatására

A háztáji művelés során rajtunk múlik, mennyi teret adunk az élővilágnak: a beporzóknak, a talajéletnek, vagy éppen a termesztett növények sokszínűségének.

  1. Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA növényvédelmi sorozat
    Miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe? Az ÖMKi legújabb videósorozata az ökológiai növényvédelem praktikáiba kalauzolja a nézőket.
     
  2. Hagyd magad behálózni: csatlakozz a Pók-Hálóhoz!
    A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére indult el a Pók-Háló – egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás –, ahol a pókok megfigyelésével aktívan hozzájárulhatsz a kertek biológiai sokféleségét feltérképező tudásbázis bővítéséhez.  
     
  3. Minden a talajjal kezdődik
     

A talaj állapota – akár termeltek benne korábban, akár nem, füvesítve volt, vagy csak természetes vegetáció borította – gyakran kemény, rögös, nehezen művelhető, alacsony szervesanyag- és tápanyagtartalmú. Hogyan lehet az ilyen talajból termékeny, egészséges termőföldet varázsolni? Nézd meg az ÖMKi legújabb videóját!

  1.  
  2. Próbáld ki az ősgabona liszteket!
    Bár az áruházak polcain még nem találkozunk nap mint nap ősgabona lisztekkel, érdemes kicsit körülnézni, mert az ősbúzák a bennük nagy mennyiségben jelenlévő bioaktív vegyületeknek köszönhetően kedvező élettani tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ÖMKi ősgabona kutatása kapcsán kipróbált receptjeivel érdekes és egészséges finomságokat süthetsz belőlük.  
     
  3. Válaszd a tájfajtákat!
     

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták, melyek sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival szemben. Ültetésük segíti agrárörökségünk megőrzését, különleges zamatuk pedig új ízt hoz a mindennapi étkezésünkbe. Legközelebb ültess te is ÖMKi tájfajta paradicsomokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában