2023.09.08. 17:10
Begyújtották a mészkemencét a 130 éves cukorgyárban
A hagyományokhoz híven a cukorkampány a mészkemence begyújtásával kezdődött, amelyben Tarpataki Tamás, agrárpiacért felelős helyettes államtitkár is részt vett. A130. répafeldolgozási kampány szeptember közepén indul és az előrejelzések szerint 900 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.
Fotó: Lang Robert Kaposvar
1893-ban kezdődött meg a kaposvári cukorgyár építése és egy évvel később ősszel kezdte meg működését.
– A 130 éves üzem és a 150 éves város története szorosan összefonódott – kezdte köszöntőjét Kovács Gergely, a kaposvári cukorgyár kereskedelmi és marketing igazgatója. Hozzátette: nagy örömükre hatvan százalékkal növelni tudták a termőterületeket.
– A kaposvári cukorgyár ellátásához az idei kampányban 13 651 hektáron művelnek cukorrépát és az időjárás kedvezett a növénynek, bíztatóak a hozamok, a kampány a 38. héten kezdődik és előreláthatóan 120-125 nap lesz, a betakarított cukorrépa fele közúton, másik fele vasúton érkezik – jegyezte meg Kovács Gergely. Hozzátette: 241 állandó dolgozóik mellett a tervek szerint 50-55 ideiglenes munkatárs dolgozik a feldolgozási időszakban három műszakban.
Kiemelte: 4,8 milliárd forint értékű fejlesztéseknek köszönhetően megújulnak a bepárlók, a szaturációs és centrifugás állomások és beszereznek cukorhűtő berendezéseket, új porcukor csomagoló gépet. A precíziós fejlesztésekre kiírt pályázat révén a termelők 3,2 milliárd forint értékben betakarító-és vetőgépeket igényeltek, modernizálták a termelési folyamatokat.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere felidézte, hogy a város életében milyen fontos szerepet töltött be a kaposvári cukorgyár. – 1870-es években megindult a vasút, majd az Eszterházy uradalomtól a Magyar Általános Hitelbank bérelt területet és megépítette a cukorgyárat, amelynek első igazgatója lett Kladnigg Alajos és 42 éven át irányította az üzemet – idézte fel Szita Károly. Hozzátette: 1895-ben Kaposváron állították először hazánkban a kristálycukrot, 1924-ben pedig a kockacukrot.
Begyújtották a mészkemencét a cukorgyárban
Fotók: Lang Róbert– 2008 óta hazánk egyetlen működő cukorgyára a kaposvári, úgy óvjuk, mint egy hímes tojást, nem csak a tradíciók miatt, hanem büszkén mondhatjuk a cukorgyártás fellegvára megmaradt és itt működik – emelte ki Szita Károly. Felidézte azt is, hogy a biogáz üzem révén a helyi járatos buszok tankolása, valamint a fürdő üzemeltetése is kedvezőbb lett. A cukorgyár vezetőségének, dolgozóinak egy emlékzászlót adott át a polgármester. A vállalattól olyan tasak cukrot kapott, amely egyik felén a 130 éves cukorgyár, a másikon a 150 éves város logója szerepel.
– A cukor az élelmiszeripar legfontosabb alapanyaga, hozzáférése ellátásbiztonsági kérdés, vélhetően 1830- körül a reformkorban ezt látták meg a magyarok, a 19. század közepére 63 cukorgyára volt hazánknak és 130 éve megépült a kaposvári – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila országgyűlési képviselő. Hozzátette: forradalmak, két világháború cukorkvóta, rendszerváltás, koronavírus járván, az orosz-ukrán háború után is virágzik a kaposvári cukorgyár egyedüliként az országban. Mindezt kitartással, szorgalommal érték el és köszönjük a város, a vármegye és az ország nevében – jegyezte meg a képviselő.
– A gyár több mint egy évszázados története bővelkedett fordulatokban és kihívásokban, ahhoz, hogy most itt állhatunk azt igazolja, hogy együttes erőfeszítéseink sikerrel jártak – mondta el Kovács Gergely kereskedelmi és marketing igazgató. Hozzátette: 1887-es cukoradó reform nyitotta meg a fejlődés vonalát. Az első világháború előtt hazánkban 31 cukorgyár üzemelt és 4 millió tonna répát dolgoztak fel. Fejenként 8 kilogrammos fogyasztás a kiegyezés korára egyre esett vissza. Angliába, Japánba, Indiába és Egyiptomba is került magyar cukor. Trianon után a cukorgyárak kétharmadát elvesztettük, 2008-ra mindössze csak a kaposvári gyár maradt meg. Az ünnepségen emlékplakettel köszönték meg a kiemelkedő dolgozók munkáját.