Fotók

2023.09.08. 17:10

Begyújtották a mészkemencét a 130 éves cukorgyárban

A hagyományokhoz híven a cukorkampány a mészkemence begyújtásával kezdődött, amelyben Tarpataki Tamás, agrárpiacért felelős helyettes államtitkár is részt vett. A130. répafeldolgozási kampány szeptember közepén indul és az előrejelzések szerint 900 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

1893-ban kezdődött meg a kaposvári cukorgyár építése és egy évvel később ősszel kezdte meg működését. 
– A 130 éves üzem és a 150 éves város története szorosan összefonódott – kezdte köszöntőjét Kovács Gergely, a kaposvári cukorgyár kereskedelmi és marketing igazgatója. Hozzátette: nagy örömükre hatvan százalékkal növelni tudták a termőterületeket. 

– A kaposvári cukorgyár ellátásához az idei kampányban 13 651 hektáron művelnek cukorrépát és az időjárás kedvezett a növénynek, bíztatóak a hozamok, a kampány a 38. héten kezdődik és előreláthatóan 120-125 nap lesz, a betakarított cukorrépa fele közúton, másik fele vasúton érkezik – jegyezte meg Kovács Gergely. Hozzátette: 241 állandó dolgozóik mellett a tervek szerint 50-55 ideiglenes munkatárs dolgozik a feldolgozási időszakban három műszakban. 

Kiemelte: 4,8 milliárd forint értékű fejlesztéseknek köszönhetően megújulnak a bepárlók, a szaturációs és centrifugás állomások és beszereznek cukorhűtő berendezéseket, új porcukor csomagoló gépet. A precíziós fejlesztésekre kiírt pályázat révén a termelők 3,2 milliárd forint értékben betakarító-és vetőgépeket igényeltek, modernizálták a termelési folyamatokat.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere felidézte, hogy a város életében milyen fontos szerepet töltött be a kaposvári cukorgyár. – 1870-es években megindult a vasút, majd az Eszterházy uradalomtól a Magyar Általános Hitelbank bérelt területet és megépítette a cukorgyárat, amelynek első igazgatója lett Kladnigg Alajos és 42 éven át irányította az üzemet – idézte fel Szita Károly. Hozzátette: 1895-ben Kaposváron állították először hazánkban a kristálycukrot, 1924-ben pedig a kockacukrot. 

– 2008 óta hazánk egyetlen működő cukorgyára a kaposvári, úgy óvjuk, mint egy hímes tojást, nem csak a tradíciók miatt, hanem büszkén mondhatjuk a cukorgyártás fellegvára megmaradt és itt működik – emelte ki Szita Károly. Felidézte azt is, hogy a biogáz üzem révén a helyi járatos buszok tankolása, valamint a fürdő üzemeltetése is kedvezőbb lett. A cukorgyár vezetőségének, dolgozóinak egy emlékzászlót adott át a polgármester. A vállalattól olyan tasak cukrot kapott, amely egyik felén a 130 éves cukorgyár, a másikon a 150 éves város logója szerepel. 

– A cukor az élelmiszeripar legfontosabb alapanyaga, hozzáférése ellátásbiztonsági kérdés, vélhetően 1830- körül a reformkorban ezt látták meg a magyarok, a 19. század közepére 63 cukorgyára volt hazánknak és 130 éve megépült a kaposvári – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila országgyűlési képviselő. Hozzátette: forradalmak, két világháború cukorkvóta, rendszerváltás, koronavírus járván, az orosz-ukrán háború után is virágzik a kaposvári cukorgyár egyedüliként az országban. Mindezt kitartással, szorgalommal érték el és köszönjük a város, a vármegye és az ország nevében –  jegyezte meg a képviselő. 

– A gyár több mint egy évszázados története bővelkedett fordulatokban és kihívásokban, ahhoz, hogy most itt állhatunk azt igazolja, hogy együttes erőfeszítéseink sikerrel jártak – mondta el Kovács Gergely kereskedelmi és marketing igazgató. Hozzátette: 1887-es cukoradó reform nyitotta meg a fejlődés vonalát. Az első világháború előtt hazánkban 31 cukorgyár üzemelt és 4 millió tonna répát dolgoztak fel. Fejenként 8 kilogrammos fogyasztás a kiegyezés korára egyre esett vissza. Angliába, Japánba, Indiába és Egyiptomba is került magyar cukor. Trianon után a cukorgyárak kétharmadát elvesztettük, 2008-ra mindössze csak a kaposvári gyár maradt meg. Az ünnepségen emlékplakettel köszönték meg a kiemelkedő dolgozók munkáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában