Mélyütés az olcsó import

2023.09.02. 09:00

Nagyjából fél áron árulja a német darált sertéshúst az üzletlánc

Tömegével és jóval olcsóbban jelentek meg a Lidl polcain németországi sertés darálthús-termékek, derítette ki a Világgazdaság. Az áresés kedvez az inflációs időkben árérzékeny fogyasztóknak, de beláthatatlanul nagy csapást mérhet a magyar sertéstenyésztőkre és húsfeldolgozókra.

Kovács Gábor László

Az említett élelmiszerlánc kaposvári üzletében egy kiló német darált sertéshúst 1949 forint helyett 1599 forintért kínáltak csütörtökön. A szavatossági idő szeptember 2-a, 3-a, illetve 4-e. A magyar darált sertéshús félkilós kiszerelésben állt a hűtőkben, kilónként 2800 és 3200 forint között árazva. 
– Legalább 15 évre visszamenőleg kiemelten jó partneri kapcsolatot ápolunk az áruházlánccal, de ezzel a döntéssel kaptunk tőlük egy mélyütést, mert olyan jelentős mennyiségű áru áramlott be így, hogy nyilván ez nálunk gyártásvisszaesést eredményez – felelte érdeklődésünkre Radó Gábor, a kaposvári Kometa 99 Zrt. belföldi húsértékesítési igazgatója. – Aki megnézi a sertéshús származását, láthatja, hogy 1200 kilométerről érkezett, vagyis nagy az ökológia lábnyoma. Egy kamionba 8 tonnát pakolnak, ez drága logisztikai költség. A dömpingár miatt a hazai húsipar is kénytelen csökkenteni az árait. Ez a jelen helyzetben azért nehéz, mert az élő sertés ára nem csökkent ilyen mértékben. Az áruház továbbra is kiemelt partnerünk, szeretnénk együtt dolgozni velük, és megtalálni a közös utat, mert nem elképzelhető, hogy friss áru ilyen távolságból hosszú távon érkezzen be hazánkba. 
A kapitalizmus velejárója, a piac természetes viselkedése a dömpingár, amikor nagy tömegben, olcsón dobnak árut piacra, ezen nem csodálkozik a kaposvári Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Szerinte ilyen szintű árréssel nem a profit lehet a fő célja az akció elindítóinak, viszont a dömpingárral károkat okozhatnak a piaci szereplőknek. Az elmúlt években a fogyasztói változások miatt csökkent a sertéshús iránti kereslet, túltermelés is fellépett, komoly gazdasági gondokkal küszködnek a termelők. Erre jön rá még a dömpingár okozta piaci helyzet, mutatott rá. 

2023 első félévében 2,5 százalékkal kevesebb sertést vágtak le, mint az előző évben.

A dömpingár csak pillanatnyi árletörést okozhat a piacon

2023 első félévében 2,5 százalékkal kevesebb sertést vágtak le, mint az előző évben, de júliusban már élősertés-hiány jelentkezett az országban. A kis és közepes termelők abbahagyják vagy szűkítik a termelést, és ez a folyamat még nem állt meg, idézte fel Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. – A dömpingár pillanatnyi árletörést okozhat, de nem akadályozza meg az élő sertés hiánya miatt várható áremelést, állította. Ha igen, akkor ez sok húsipari szereplőt nehéz helyzetbe hozna, és a kis és közepes feldolgozóknál, a kis és közepes vágóhidaknál akár egy csődhullámot is elindíthat. Vagyis egy tartós akció rosszul is elsülhet, hiába jó a fogyasztóknak. 
Az európai fogyasztó értékrendje megzavarodott a sertéshússal kapcsolatban, tért ki erre. Németország olyan állatjóléti követelményeket kért a saját tenyésztőitől, amit a világ többi piaci szereplője nem tudott vagy akart biztosítani. Ezzel szerinte a németek tönkretették a saját termelésüket, miközben ott olyan is elhangzott a közbeszédben, hogy egyenek kevesebb sertéshúst, mert az egészségtelen. Kiss György azt tartja, hogy aki úgy gondolja, ne fogyassza, de mértéktelenül minden étel lehet egészségtelen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában