Fejlesztés

2023.11.08. 07:00

Másfél milliárd forintot kapnak a hulladékgazdálkodásra

Csaknem másfél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással tovább korszerűsítette hulladékgazdálkodási infrastruktúráját a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a közelmúltban. Igalban és Somogyjádon hulladékudvart alakítottak ki, valamint számos eszközt és gépet is beszereztek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Kapos menti települések felismerték, hogy kizárólag összefogással valósulhat meg a hulladékok megfelelő kezelése, újrahasznosítása, ezért döntöttek úgy, hogy közösen pályáznak – mondta Karsai József, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alelnöke. Hozzátette: 2015-ben komplex hulladékkezelő telep épült Kaposváron, majd ennek folytatásaként sikerült az uniós pályázat segítségével Igalban és Somogyjádon hulladékudvarokat építeni. 

– Az összesen 117 települést érintő projekthez szemléletformálás is társult – jegyezte meg Karsai József. – Próbáljuk a szelektív gyűjtésre rávenni a lakosokat, azt látom, hogy vannak már eredmények, egyre többen tesznek így, de sajnos van még lemaradás, találkozunk még szemétégetéssel az udvarokon. 

Karsai József ugyanakkor bízik abban, hogy az ilyen beruházások, kampányok hozzájárulnak a világ élhetőbbé tételéhez, s ahhoz, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. 

Bagó László, a környezetfejlesztési iroda vezetője ismertette a projekt részleteit, amely csaknem másfél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással és 125 millió forint önerőből valósult meg. 
– Igalban és Somogyjádon új hulladékudvarok épültek, ahol hétköznap és szombaton ingyenesen átveszik a nem veszélyes és veszélyes lakossági eredetű hulladékot, valamint az újrahasználati központba a lakosok bevihetik azokat a feleslegessé vált használati eszközöket és tárgyakat, melyek mások számára még értékesek, használhatók lehetnek – mondta el Bagó László

Kukásautókat és hulladékgyűjtő edényeket is vásároltak

Bagó László, a környezetfejlesztési iroda vezetője a projekt részleteit ismertetve elmondta, a kaposvári hulladékkezelő telepen új, fedett bálatároló és hídmérleg épült. Beszereztek tizenegy új hulladékgyűjtő járművet, egy olyan görgős üveggyűjtő felépítményt, mely lehetővé teszi a gyűjtőpontokon összegyűlt üveghulladék elszállítását, valamint csaknem kétezer különböző méretű és funkciójú hulladékgyűjtő edényt is vásároltak. Kaposvár területén kihelyeztek 500 kukatakaró rácsot, hozzájárulva ezzel az esztétikusabb városkép kialakításához. A hulladékgyűjtő autókra távfelügyeleti, személyzetazonosító, adatbeviteli és megjelenítő eszközöket, és új fedélzeti szoftvereket telepítettek. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában