Fotók

2023.11.28. 19:12

Állták a sarat a cégek a kihívások évében is

Tizenhatodik alkalommal készült el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Szervezete, a NAV és a Somogyi Hírlap közös Top 100-as kiadványa, amelyet kedden délelőtt mutattak be Kaposváron.

Góz Lilla

A nehéz év ellenére is jól teljesítettek a somogyi vállalkozások 2022-ben, árbevételük meghaladta a 2475 milliárd forintot. Az első helyen a tabi Flextronics Kft. végzett.
Az elmúlt években a Videoton Elektro-Plast Kft. kaposvári és marcali üzemének árbevétele 40–50 milliárd között mozgott. 2022-ben bevételük ugyan csökkent, de eredményességüket szinten tudták tartani. 

– Nagyon sok folyamatot automatizáltunk, és a jövő évben bővüléssel számolunk. Új partnerek és új termékek jelentek meg a portfóliónkban – mondta el Fábián Balázs ügyvezető igazgató.
A Top 100-as listára évről évre egyre több agrárvállalkozás kerül fel. – A tavalyi év az aszály és a háború miatt nem volt könnyű, ennek ellenére rekordárbevételünk lett és a 19. helyen végeztünk – mondta el Vida István, a Spekula Kft. ügyvezetője. Hozzátette: idén az alacsony felvásárlási árakkal és a beáramló olcsó, de rosszabb minőségű ukrán gabonával kell megküzdeniük, mindezek ellenére újabb fejlesztéseket terveznek. 

– Győrben nyitottunk egy irodát, és tervezzük, hogy somogyaszalói telephelyünk mellett ott is kialakítunk egy újabbat – jegyezte meg az ügyvezető.
Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta: tizenhatodik alkalommal készült el a Top 100-as kiadvány. – Mindannyian vágyunk a valóságot tükröző számadatokra a világgazdaság bizonytalanságának közepette – emelte ki az elnök. 

– Nem a leg­okosabb, legügyesebb, legerősebb éli túl a nehéz időszakokat, hanem akik a leggyorsabban alkalmazkodnak – mondta el Hollósy Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Kométa 99 Zrt. ügyvezetője helyettese. Hozzátette azt is, hogy a vármegye mindig is híres volt az összefogásról, amelyre a jövőben is szükség lesz. – Akkor leszünk versenyképesek, ha a növénytermesztés, az állattenyésztés és a feldolgozóipar egymásra épül, és nem alapanyagot exportálunk. Ebben segíthet a jövő évben induló vidékfejlesztési program – emelte ki Hollósy Tibor.

Háború, válság és infláció

Koltainé Magyar Zsuzsanna, NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója előadásában kiemelte: a somogyi vállalkozásoknak 2022-ben meg kellett küzdeniük az orosz–ukrán háború okozta kihívásokkal, az energiaválsággal, a magas inflációval. 

– 2022-ben a Top 100-as listára 2,743 milliárd forinttal lehetett bekerülni és az első tíz helyen nem történt változás – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette: a listán szereplő cégeknél 1,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, és 12,7 százalékkal a bérek is növekedtek. A Top 100 somogyi cégek összbevétele 2475 milliárd forint lett, csaknem négyszázmillióval több, mint 2021-ben. 

– Nem könnyű a mai világban olyan formát találni, amely üzeneteket hordoz úgy, hogy a tradíciókat is megtartja, ezért is fontos ez a kiadvány. Állja a digitális versenyt, de nem szakad el a gyökerektől – hangsúlyozta Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. Köszönetet mondott a NAV-nak, az iparkamarának és az agrárkamarának, hogy a vármegye gazdaságát valós számokban mutathattuk be.

A rendezvényt Lovász Márta kaposvári divattervező divatbemutatója színesítette. A hölgyvendégek a modellektől egy-egy szál vörös ró­zsát kaptak ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában