Közteher

2024.01.30. 08:31

Adózás: érdemes mielőbb nyilatkozni

Harsányi Miklós

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésnél figyelembe vegye a kedvezményeket. 
– A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). – Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítésére, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére. 
A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert a munkáltató – a mellőzésről szóló nyilatkozat hiányában – automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt a fiatal 25. életévének betöltéséig. Az adóhatóság azt is közölte: az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). 
Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában