Céghálózatok

2024.04.01. 07:00

Rengeteg pénz eltűnt a kifosztott országból

Módszeresen kifosztották Magyarországot abban az időszakban, amikor a mai középkorúak fiatalok vagy gyerekek voltak, ám erről keveset tudni. A témáról a kutatásai alapján Borvendég Zsuzsanna tartott előadást a Kaposvári Polgári Casino meghívására a Takáts Gyula Könyvtárban.

Kovács Gábor László

A Kádár-korszakban olyan gazdasági elit jött létre, amely nyugati pénzügyi központoktól és multinacionális cégektől függött, állítja a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársa, aki több könyvében feltárta, hogy akkortájt egy korrupciós hálózat alakult ki Magyarországon, amelynek léte a nyugati kapitalista világhoz kötődött. Ezt gazdasági maffiának nevezi. 
– Széles körű hálózatot építettek ki, beépültek a párt felső köreibe, a bankéletbe, a pénzügyi és gazdasági döntéshozók közé, sőt a titkosszolgálatok is érintettek voltak, hiszen a hidegháború idején nyugati kapcsolatokat nem lehetett fenntartani titkosszolgálati jóváhagyás nélkül – mondta Borvendég Zsuzsanna
A csoport elérte, hogy a 70-es évektől kezdve legálisan tudtak offshore tevékenységet végezni külkereskedelmi fedésben. A szovjet blokk tagállamaiban kötelezően elő volt írva a közvetítői kereskedelem, ami arra volt kitalálva, hogy a nyugati kommunista pártokat titokban tudják támogatni és finanszírozni. Ezt fejlesztették tovább a hazai pénzügyi lobbi tagjai – de a saját zsebükre. 
– Két nyugati cég közé ékelődött be egy magyar közvetítő cég egy-egy adásvétel kapcsán – magyarázta Borvendég Zsuzsanna. – Ennek közvetítői kereskedelemnek a döntő többségét veszteséggel végezték, magyarán olcsóbban adták az árut, mint amennyiért megvették. A veszteség a magyar államot terhelte, viszont a vevő realizált nyereségéből zsebbe kaptak pénzeket a hálózat tagjai. Ez volt az üzlet. Később keresztülvitték azt a jogi lehetőséget, hogy cégeket alapíthattak nyugaton, ez egyedülálló volt a keleti blokk országaiban. 1972-től magyar külkereskedelmi vállalatok létrehozhattak Nyugat-Európában leányvállalatokat, melyekre ezekre az ottani törvények voltak érvényesek. Újabb vállalkozásokat alapíthattak, és ezek nem voltak bejegyezve hazánkban, tehát a magyar állam pénzügyi felügyeletet nem gyakorolhatott felettük. A céghálózaton át lehetett eltüntetni a korrupciós pénzeket... 

Kaposvárra vegyes érzelmekkel jött

Borvendég Zsuzsannát szoros szálak kötik Kaposvárhoz, osztotta meg lapunkkal a történetét. A három gyermeke közül a legidősebb súlyos beteg volt kiskamasz korában, és Budapesten nem tudtak rajta segíteni. Eljutottak a pécsi klinikára, ahol egy alternatív kezelést javasoltak, amelyet a kaposvári kórházban végeztek. Emiatt öt éven át járt a család rendszeresen Kaposvárra, hosszú hétvégéket töltöttek el, mert általában 2-3 napos kezeléseken vettek részt. Így vált a második otthonukká vált Kaposvár, ami a sok aggodalom miatt nem mindig kellemes emlék, de nagyon hálásak a kaposvári kórháznak, mert végül sikerült a fiút teljesen meggyógyítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában