Gyors tempót diktál az időjárás

2024.05.20. 20:00

Május elején beérett a júniusi cseresznye

A megszokottnál három héttel előbbre jár a cseresznye Szenna határában. A Tomka család birtokán már most szedik a gyümölcsöt. A nagy szemű, lédús, eredetileg júniusi cseresznyét Budapesten értékesítik majd, de helyben is adnak el belőle.

Marosi Gábor

Egyelőre még válogatva szedték le a fáról a bigarreau burlat és cskalov fajtájú cseresznyét Tomkáék pénteken. Néhány nap múlva viszont már mindegyik teljesen bepirosodik és szemezgetés nélkül kerülhet a kosárba. 

– Az elmúlt nyolc évben legkorábban május 25-én kezdtük el szedni ezeket a gyümölcsöket – mondta Tomka Anna családi gazdálkodó. – Szerencsére ezek a cseresznyék még nem kukacosak, mert ilyenkor még nem rajzik a cseresznyelégy, ami egyébként is csak a sárga cseresznyébe megy bele. A rajzás körülbelül június elején várható, ezért elképzelhető, hogy idén nem is lesz kukacos gyümölcsünk, mert addigra majdnem az összes leérik. A germersdorfi és a Katalin fajtába szokott azért lenni kukac. Ez azért fordulhat elő, mert mi biogazdálkodást folytatunk, ezért semmi vegyszerrel nem védekezünk. Azt szoktuk mondani, vagy kukacos, vagy vegyszeres a cseresznye, ezért döntse el mindenki milyet szeretne enni – tette hozzá Tomka Anna. 

Fotók: Lang Róbert

A szennai családi gazdaságban egy hektáron hét fajta cseresznyével foglalkoznak. A gyümölcsök összesen 300 fán teremnek. A termelő idén közepes szezonra számít, egy fáról várhatóan nagyjából 50 kilogramm gyümölcsöt tudnak leszüretelni. 

– A virágzásból is azt láttuk, hogy ígéretes évünk lesz, az idő is nagyon jó volt, de két héttel ezelőtt volt egy fagy – mondta Tomka Anna. – Ha az érésben nem lennénk három héttel korábban, akkor a fagy virágot talált volna és mindenünk oda lenne. Hála Istennek, hogy „csak” nagyobb cseresznyéknek ártott a mínusz, annak viszont jelentősebben – emelte ki a gazdálkodó. Néhány nap múlva a cseresznyék királynője, a szamolyai fekete is megérik, június elején pedig a Katalin fajtával zárják a szezont. 

Új lekvárfőzőt vásároltak 

A szennai cseresznyét helyben lehet megvásárolni, vagy Budapesten a bio- és a római-parti piacon. A gyümölcsöt Tomkáék fel is dolgozzák majd. Cukor és tartósítómentes befőttet, lekvárt csinálnak belőle, de gyümölcssajt, aszalt cseresznye, gyümölcs­ecet, cseresznyés lepény, az utolsó szemekből pedig pálinka készül. Tomka Anna arról is beszélt, a húszéves ültetvény idén nem újult meg, a feldolgozóban azonban fejlesztettek. Beszereztek egy új lekvárfőző berendezést, mely vákuumsűrítéssel dolgozik. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában