Egészségesebb az ökoélelmiszer?

2024.06.15. 09:00

Bio vagy nem bio? A MATE kutatója választ ad az egészségesebb élelmiszerek kérdésére

Még mindig nem tudja eldönteni, hogy bio- vagy hagyományos élelmiszereket válasszon? Az MATE kutatója most elárulja, melyik az egészségesebb, és miért!

Hajdú Marianna

Vajon az ökológiai termesztésű gyümölcsök valóban egészségesebbek, mint a hagyományosak?

Forrás: pixabay

Az ökoélelmiszerek, vagyis a bio- és organikus termékek népszerűsége rohamosan nő, nem csak világszerte, de Magyarországon is. Egyre többen választják ezeket a termékeket, mert természetesebbnek, biztonságosabbnak és egészségesebbnek tartják őket. De vajon tényleg így van? Györéné Kis Gyöngyi, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Doktori Iskolájának végzős doktorandusza kutatása révén próbál választ adni erre a kérdésre.

Györéné Kis Gyöngyi kutatásai azt mutatják, hogy a hazai boltokban kapható öko- és hagyományos gyümölcs- és zöldséglevek között jelentős különbségek vannak. 

Az ökolevek több kalciumot, káliumot és polifenolt tartalmaznak, valamint magasabb az antioxidáns kapacitásuk, mint a hagyományos leveké. Azonban fontos megjegyezni, hogy sem az öko-, sem a hagyományos levek nem mentesek teljesen a környezeti szennyezőanyagoktól, például a nehézfémektől.

A kutatás más területeken is érdekes eredményeket hozott. Például a bogyós gyümölcsök, mint a szeder és a piros ribiszke esetében az ökotermesztésű változatok lényegesen több polifenolt és antociánt tartalmaznak, mint a hagyományosak. Ezek az anyagok erős antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak a gyümölcsök és zöldségek egészségügyi előnyeihez.

A paradicsomok esetében azonban vegyes eredmények születtek. Míg a hagyományos termesztésű paradicsomok cukor- és savtartalma kedvezőbb értékeket mutatott, az ökotermesztésű paradicsomok polifenoltartalma magasabb volt. 

Ez arra utalhat, hogy az ökológiai termesztés során alkalmazott eljárások aktiválhatják a növények természetes védekező mechanizmusait, mivel nagyobb stresszhelyzetnek vannak kitéve.

Ujj Apolka, a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet egyetemi docense és a kutatás témavezetője hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények fontosak a fenntartható fogyasztás szempontjából. Az ökoélelmiszerek kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, ami hozzájárulhat a környezetvédelmi célok eléréséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában