megyei időjárás

2021.07.26. 07:00

A hétfői meleg csak ízelítő lesz abból, ami a héten vár ránk

Címkék#időjárás

Hétfőn szakadozott, vékony felhőzet melletti napsütéssel indul a nap.

Sonline

Fotó: Shutterstock

Napközben alapvetően napos idő lesz, de változó, gyenge vagy mérsékelt felhősödések is előfordulnak. Estére ismét szaporodó gomolyfelhőzet várható. A késő esti órákban zivatargócok is előfordulhatnak szórványosan, kevés helyet érintően, nagyobb eséllyel az ország északkeleti negyedén. Élénkülő, délután, este erős lökésekkel is kísért déli szél fúj. Fülledt, meleg idő lesz. Éjjel csökkenő felhőzet melletti csillagfényes, nyugodt éjszaka valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő reggel 18,

hétfő délután 34,

kedd reggel 19 fok körül alakul.

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden meg-megélénkülő, a keleti térségben olykor erős lökésekkel is kísért délnyugati szél mellett, további melegedés várható. Változó fátyol- és gomolyfelhőzet melletti napsütés lesz jellemző. Az esti órákban, illetve éjjel, elsősorban északnyugaton, északon alakulhatnak ki zivatarok. Másutt nem valószínű csapadék.

- Szerdán erősödő, keleten mérsékeltebb délnyugati szélben fokozódik a hőség. Napos idő ígérkezik jelentéktelen felhősödésekkel, csapadék nélkül.

- Csütörtökön mérsékelt légmozgás mellett folytatódik a nehezen viselhető fülledt, meleg idő. Napsütésre, este, éjjel, északon zivatargócokra van kilátás.

- Péntekre, illetve a jövő hétvégére körvonalazódik egy északnyugat felől érkező, hullámzó hidegfront. Hatása egyelőre nehezen előrejelezhető, most az a legvalószínűbb, hogy északira forduló, meg-megerősödő szél, szórványosan kialakuló heves zivatarok, illetve kezdetben nyugaton, majd vasárnapra már keleten is mérséklődő meleg jelzik útját (csak mérséklődik a hőség). (forrás: eumet.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában