Megyei időjárás

2023.07.22. 08:00

Szombaton hullámzó hidegfront határozza meg az időjárást

Reggel még sokfelé fúj élénk, olykor erősebb lökésekkel is kísért északnyugati szél, majd mérséklődik, délutánra legyengül a légmozgás.

Sonline.hu

Fotó: Nemeth Levente Foto

Délelőtt többnyire mérsékelt, szakadozott, csökkenő felhőzet melletti napsütés várható. A déli megyék felett maradhat több felhő, ott valószínű időszakosabb, bujkálóbb napsütés. Elvétve ugyan előfordulhat zápor, de jelentős csapadék nem valószínű.
A kora délutáni időszakban megszaporodnak a felhők, országszerte időszakosabbá válik a napsütés. A Nyugat-Dunántúl elszórtan kialakulhat zápor, zivatargóc, másutt nem valószínű csapadék. A késő délutáni óráktól, eleinte a Dunántúl térségében, majd este és az éjszaka első felében már a középső és déli országrészben is kedvezővé válik a légköri helyzet hevesebb zivatarok kialakulásához. Továbbra is csak szórványosan esik, maradnak csapadékmentes területek is. Az északkeleti megyékben ezúttal kicsi a valószínűsége csapadék előfordulásának.
Éjszaka eleinte a déli határszélen lehet még elgyengülő zápor, zivatargóc, majd lenyugszik a légkör, kitisztul az ég. Hajnalban országszerte derült, felhőtlen égbolt várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 26,
szombat reggel 17,
szombat délután 27,
vasárnap reggel 16 fok körül alakul.

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnapra front mögötti tiszta, napsütéses időjárás körvonalazódik, 30 fok körüli mérsékelt kánikulával. Zivatarnak kicsi az esélye, de az éjszakai órákban, az északi országrészben elvétve előfordulhat egy-két góc.

- Hétfőn – már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de - ciklon érkezhet a térségbe. A nap nagy részében még a melegfront és az azzal érkező fülledt, meleg levegő határozza meg várhatóan az időjárást. Napsütés, élénk D-i szél, fokozódó hőség ígérkezik. Előreláthatólag késő délután, este érheti el az északnyugati, majd az északi országrészt a zivatarokkal, széllel érkező hidegfront.

- Kedden hullámzó hidegfront okozhat napközben változóan napos-felhős, északon már felfrissülő, délen még kifejezetten fülledt időt, kora délutánig kisebb a valószínűsége csapadék előfordulásának, majd késő délutántól, nyugat felől terjeszkedve újabb hullámban érkezhet csapadék viharos zivatarokkal!

- Szerdára az elvonuló front mögött eleinte erősen szeles, változóan felhős-napos, mérsékelten, kellemesen meleg időjárás kialakulása a legvalószínűbb. Elvétve előfordulhat záporeső, de nem ígérkezik jellemzőnek a csapadék.

- Csütörtökre frontmentes, az északi térségben felhősebb, mérsékeltebben meleg, míg délen zavartalanabbul napos, meleg idő kialakulása körvonalazódik. Északon elszórtan kisebb eső is előfordulhat. forrás: eumet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!