Somogyi időjárás

2023.10.20. 08:00

Szokatlanul meleg időre számíthatunk Somogyban

Pénteken is térségünkben marad az a ciklon, mely az országon belül is jelentősen eltérő hőmérsékletet és változékony időjárási helyzetet okoz.

Fotó: LANG RÓBERT

Somogyban szokatlanul enyhe időre készülhetünk mind a hajnali, mind a délutáni időszakban. Változóan felhős-napos idő várható. A nappali időszak előreláthatólag többségében esőmentesen telik.
A változó, időről-időre szakadozott, majd vastagodó felhőzetből eleinte délnyugaton, majd a középső országrészben, hajnalban pedig már inkább a keleti, délkeleti területeken valószínű szórványosan kialakuló záporeső. Átmeneti hevesebb góc, esetleg zivatar is előfordulhat.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 21,
péntek reggel 16,
péntek délután 27,
szombat reggel 15 fok körül alakul.

Jelentős melegedés zajlik, emiatt a melegfronti panaszok fokozódhatnak. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de ingerlékenyebbekké, fáradékonyabbá is válhatunk. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombatra már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de várhatóan csökken az országon belüli hőmérsékleti eltérés, országszerte az évszakos átlagnál jóval enyhébb napra van kilátás. Marad az élénk, helyenként erős DDNY-i szél és a változóan felhős-napos égbolt szórványosan kialakuló záporokkal. A déli és keleti országrészben zivatarok is előfordulhatnak.

- Vasárnapra már változhat a légköri helyzet. Az addig jellemző D-i légáramlás előreláthatólag ÉÉNY-ira fordul és legyengül. Napos jellegű idő valószínű, de főként északon előfordulhat egy-egy záporeső, északkeleten zivatar. Mérséklődni kezd a nappali felmelegedés, de a délkeleti térségben így is jóval az októberi átlag fölötti maximum értékek valószínűek.

- Hétfőn, kedden általában eseménymentes, enyhe, napos, fátyolfelhős, kedden erősebben felhős időre van kilátás. Említést érdemlő csapadék nem valószínű. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!