Megyei időjárás

2023.11.27. 08:00

Minusszal indítunk, de napközben sem lesz sokkal több

Hétfőn délnyugatira forduló és legyengülő légmozgás mellett, délnyugat felől megvastagszik a felhőzet.

Fotó: Kuklis István

Keleten és délen délelőtt lehetnek még tartósabban napos időszakok.
Napközben általában nem hullik csapadék, de reggel a főváros térségében, majd délután északon, északkeleten elvétve előfordulhat hószállingózás, kisebb hóesés, havas eső.
Éjszaka egy csapadékmező éri el hazánkat, emiatt egyre többfelé kell számítani esőre, de az északi, északkeleti országrészben havazásra van kilátás. Ott reggelig helyenként 5 cm-t is elérő hótakaró alakulhat ki, a hegyekben ennél több is valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
vasárnap délután 4,
hétfő reggel -3,
hétfő délután 5,
kedd reggel 4 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Kedden - már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, északon, északkeleten, de jellemzően inkább a határszélen folytatódhat a havazás, mely időnként havas esőbe válthat át. A várható hótakaró ott estig néhol akár a 10, a hegyekben a 15-20 cm-t is elérheti. Az Alföld nagy részén többnyire eső esik, a Dunántúlon viszont esőből is kevés várható. A szél eleinte délkeleten élénkülhet meg D-i irányból, majd késő délutántól az északnyugati szélcsatornában kezd el megerősödni az ÉNY-i szél. Északon valószínűleg egész nap nem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet, míg másutt bőven pozitív lesz az értéke. Az előrejelzés bizonytalansága ezen a napon továbbra is kifejezetten NAGY!

- Szerdán nyugat felől várhatóan csökken a felhőzet, de keleten még borongós maradhat az ég. A Duna vonalától keletre szórványosan fordulhat elő havazás, hózápor, havas eső, illetve kisebb eső. Jelentős csapadék azonban nagy területen már nem valószínű. A Dunántúlon és Szabolcsban, illetve a Duna-Tisza közének délnyugati harmadán erős, időnként viharos É-i, ÉNY-i szél fúj, a maradék területen gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás. Kifejezetten hideg lesz. Éjszakára a szél mérséklődik. Hajnalban a vastag hóval borított, derült, szélcsendes északkeleti tájakon -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

- Csütörtökön ismét délire fordulhat az áramlás. A fagyos, derültebb hajnalt követően erős felhősödés látszik valószínűnek, majd délnyugatra enyhébb légtömeg érkezésének esélye körvonalazódik. Számottevő csapadéknak kicsi az esélye.

- Pénteken igen nagy bizonytalansággal, a Dunántúlon akár tavaszias hőmérsékletű enyhe idő alakulhat ki, míg az északi, északkeleti határszélen fagypont közelében maradhat egész nap a hőmérséklet. Sokfelé fújhat viharos D-i, DNY-i szél, mely északnyugaton akár a 100 km/h-t is elérheti. Emellett erősen felhős, borongós idő a legvalószínűbb, néhol esővel, záporral, északon esetleg vegyes csapadékkal. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!