Leghidegebb somogyi település

2024.01.11. 17:29

Repkednek a mínuszok: Nagyatádon mínusz 10 fokot is mértek

A leghidegebbet csütörtökön a dél-somogyi településeken mérték a megyében: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Nagyatádon mínusz 10,3 Celsius fok volt, Babócsán és Homokszentgyörgyön –9,9 fokot mértek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Kaposváron mínusz 9,2 fokig csökkent a hőmérő higanyszála. A vasút is felkészült a zimankóra, a fűtés működőképességét minden vonat indulása előtt ellenőrzik.

Az előrejelzések szerint a leghidegebb éjszakákon túl vagyunk, fagyra továbbra is számítani lehet, akárcsak szélre, s előreláthatóan több időjárási front érkezik a napokban. Az állattartók is megérezték a zimankót, Mosdóson mínusz 10 fokot mértek csütörtökön és a tíz itató közül az egyik befagyott, de a szakemberek kiolvasztották és nem történt gond. Keszthelyi István, a Mawa Kft ügyvezetője azt mondta: 550 tehén és szaporulata van a gazdaságban, összesen 1033 állatról gondoskodnak. Az állatok problémamentesen viselték a hideget, s mivel nem tartott huzamos időn át az erős hideg, így nem tapasztaltak tejhozam csökkenést. Naponta 17 ezer liter tejet szállítanak el a gazdaságból. 

Somogyban csütörtökön nem okozott gondot a hideg időjárás a vasúti közlekedésben. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a vasúttársaság valamennyi járatán és az adott szerelvény minden kocsijában minimum 20 Celsius fokos hőmérsékletet kell biztosítania a téli időszakban. A fűtés működőképességét minden vonat indulása előtt ellenőrzik. Az üzemképtelen fűtésű járművet – ha erre mód és lehetőség van – még a vonat indulás előtt megjavítják.

– Amennyiben ez nem sikerül, a személykocsit kiveszik a vonatból és egy másik kocsival pótolják – közölték. – A vonatok a kiindulási állomásukról télen kora reggel akár 2-3 órás előfűtés után indulnak, így biztosítható a megfelelő hőmérséklet a járművek utastereiben.

Borítóképünk illusztráció!

 

 

  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!