Vármegyénk időjárása

2024.05.21. 08:00

Fülledt, esős időre számíthatunk

Kedden ciklon alakítja időjárásunkat. Kifejezetten fülledt, változóan felhős idő ígérkezik, kevesebb, időszakosabb napsütéssel, illetve szórványosan, időben és térben eltérően esőkkel, záporokkal, zivatarokkal.

Sonline.hu

Napközben élénk, erős déli, délkeleti szél támad, majd az esti órákban várhatóan már a ciklon hidegfrontja közelíti. Délelőtt látszik nagyobb esély csapadékgócokra, de zápor előfordulása sem kizárható. A délután folyamán labilizálódó légkörben, késő délutántól, nyugat felől terjeszkedve, egyre többfelé hullhat, kis körzetet érintő, kiadós, felhőszakadás jellegű csapadék. A záporos, zivataros csapadék tulajdonsága, hogy nem esik mindenhol, viszont kis körzetekben jelentős mennyiség is lehullhat. Este, éjjel elszórtan, de egyre többfelé és országszerte kipattanhat heves zivatar, akár zivatarlánc is kialakulhat. Az átlag szél ugyan legyengül, de a viharok, zivatarok környezetében viharos erősségű kifutószél is előfordul.
A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd reggel 14,
kedd délután 22,
szerda reggel 14 fok körül alakul.

Fronthatással nem kell számolni, de magasban zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható. (met.hu)

A legvalószínűbb folytatás:

  • Szerdán előreláthatólag a nyugat felől érkező hidegfront okoz hűvösebb, délelőtt zömében felhős, ismétlődő záporokkal, esőkkel, a keleti országrészben heves zivatarokkal is tarkított időjárást. Délután, a Dunántúlon, majd a középső országrész felett is lecsökkenhet a felhőzet és a csapadékhajlam. Keleten még este, éjjel is lehetnek elszórtan záporok, egy-két elgyengülő zivatar.
  • Csütörtökön több napsütésre van kilátás. Nyugaton északias légmozgás mellett kevéssé valószínű eső előfordulása, de a nyugati határszélen, Alpokalján kialakulhat helyi zápor, zivatargóc. Az ország keleti felén marad viszont a fülledt idő, az erőteljesebb gomolyfelhősödés és a szórványos záporok, zivatargócok nagyobb esélye.
  • Pénteken, szombaton már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de délire forduló légmozgásnak köszönhetően ismét országszerte nőni látszik a légköri labilitás, azaz a szórványosan előforduló, de heves záporok, zivatargócok kialakulásának lehetősége.
  • Vasárnaptól körvonalazódik most esély szárazabb, nyugodtabb légköri helyzet kialakulására, de eleinte délutánonként még lehetnek a korábbinál jóval kevesebb helyet érintő záporok, zivatargócok.
    forrás: eumet.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában