Rendfenntartás

2017.08.08. 16:48

Civil autóból is figyelik a rendőrök a kamionokat az M7-esen

Már civil autókból figyelik a rendőrök a kamionokat az autópályákon. Elsőként a somogyi rend őrei léptek így akcióba. Az M7-es megyei szakszán az elmúlt 2 hónapban 150 esetben intézkedtek szabálytalankodó kamionos ellen. Az előzőket szeretnék kiszűrni.

Rendőri felvezetéssel térítették le az útról az egyik kamionsofőrt Balatonvilágos előtt az M7-es autópályán. Az okmányokat és a pihenési időt is ellenőrizték. Deim András, a kamion vezetője több éve fuvarozik. Azt mondja: ha kifognak egy lassú járművet, akkor akár több száz kilométeren keresztül is követhetik, előzni ugyanis tilos. – Az autópályán körülbelül óránként 90 kilométerrel haladunk, s ha 60-70-nel megy előttünk egy régebbi típusú autó vagy kamion, akkor nincs mit tenni – mondta. – Pedig pontos munkaidő-munkabeosztásunk van, amit be kell tartani. Ilyenkor a lassú haladás a vezetési idő rovására megy. Vagy bevállaljuk az esetleges bírságot az előzésért – panaszkodott Deim András.

Elsőként egyébként Somogyban kezdték el a civil autóból az ellenőrzést a rendőrök az M7-esen. Ha szabálytalanul előzgető kamionokat láttak, szóltak a járőröknek, akik félreállították a teherautókat. Ahol kétsávos a sztráda, ott ugyanis a 7 tonnánál nehezebb autók nem előzhetnek. Az utóbbi két hónapban egyébként több mint 150 esetben intézkedtek szabálytalankodó kamionos ellen. – Ez azt takarja, hogy egy civil gépkocsiban kamerával veszik a szabálysértőket – mondta el lapunknak Benke Ottó, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti osztályvezetője. – Majd félreállítják és intézkednek velük szemben. A kamionos előzés ugyanis nagyon balesetveszélyes, teljesen lelassítja a forgalmat. Éppen ezért a rendőrök naponta több száz autóst ellenőriznek a turisztikai szezonban. Hetente többször is előfordulhat, hogy civil gépjárműből is figyelik a szabálytalankodókat. Akit megállítanak az ellenőrzés során az szondára is számíthat.

Ezek is érdekelhetik